НОВИНИ

20 години след атентата на 11 септември: Как се промени светът?

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 10.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Тази година се отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември, които взеха хиляди жертви и белязаха цяло едно поколение. За изводите от тази трагедия говориха журналистите Константин Вълков и Симеон Гаспаров в "Денят започва".

Вълков обясни, че датата 11 септември не е избрана случайно, а е ключова. Това е датата, на която опитът на Османската империя да превземе Виена не успява. По думите му от тогава до сега този сблъсък между цивилизациите от една страна християнството, а от друга исляма, кулминира именно на 11 септември.

"Днес ние всички живеем в 11 септември. Целият свят е един 11 септември. Всичкият този хаос, всичката тази обърканост дори и тази надежда - ние в момента сме като кутията на Пандора. 11 септември отвори тази кутията на Пандора и всичките тези лоши неща, сложени в нея, но в нея е сложено и нещо друго - надеждата", каза журналистът Симеон Гаспаров.

Според него атентатите на 11 септември са направили нещо, което никой дотогава не е очаквал.

"За мен 11 септември е свързан с една много голяма трагедия. Аз видях как тази невинност американска си отиде. Имаше една радост от живота да си американец, имаше един ентусиазъм и той се изпари", допълни още Гаспаров.

Байдън нареди разсекретяване на документи от разследването на атентата от 11 септември

Според Константин Вълков основната причина за радикализацията на исляма е триумфът на Запада през 90-те години. Той коментира и наредбата на Джо Байдън за разсекретяване на документи от разследването на атентатите.

"Разкриването на тези документи не съм сигурен кой знае как ще промени картинката, защото тя по-скоро беше пренебрегната именно заради триумфът на Запада през 90-те години. Очакван беше този сблъсък на цивилизациите тогава", каза Вълкова.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъгла и задимяване на АМ "Тракия" между Ихтиман и Траянови врата
Мъгла и задимяване на АМ "Тракия" между Ихтиман и Траянови врата
Пътни строители излязоха на протест пред парламента
Пътни строители излязоха на протест пред парламента