20 години след атентата на 11 септември: Как се промени светът?

от БНТ
08:50, 10.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Тази година се отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември, които взеха хиляди жертви и белязаха цяло едно поколение. За изводите от тази трагедия говориха журналистите Константин Вълков и Симеон Гаспаров в "Денят започва".

Вълков обясни, че датата 11 септември не е избрана случайно, а е ключова. Това е датата, на която опитът на Османската империя да превземе Виена не успява. По думите му от тогава до сега този сблъсък между цивилизациите от една страна християнството, а от друга исляма, кулминира именно на 11 септември.

"Днес ние всички живеем в 11 септември. Целият свят е един 11 септември. Всичкият този хаос, всичката тази обърканост дори и тази надежда - ние в момента сме като кутията на Пандора. 11 септември отвори тази кутията на Пандора и всичките тези лоши неща, сложени в нея, но в нея е сложено и нещо друго - надеждата", каза журналистът Симеон Гаспаров.

Според него атентатите на 11 септември са направили нещо, което никой дотогава не е очаквал.

"За мен 11 септември е свързан с една много голяма трагедия. Аз видях как тази невинност американска си отиде. Имаше една радост от живота да си американец, имаше един ентусиазъм и той се изпари", допълни още Гаспаров.

Байдън нареди разсекретяване на документи от разследването на атентата от 11 септември

Според Константин Вълков основната причина за радикализацията на исляма е триумфът на Запада през 90-те години. Той коментира и наредбата на Джо Байдън за разсекретяване на документи от разследването на атентатите.

"Разкриването на тези документи не съм сигурен кой знае как ще промени картинката, защото тя по-скоро беше пренебрегната именно заради триумфът на Запада през 90-те години. Очакван беше този сблъсък на цивилизациите тогава", каза Вълкова.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мъгла и задимяване на АМ "Тракия" между Ихтиман и Траянови врата
Мъгла и задимяване на АМ "Тракия" между Ихтиман и Траянови врата
Пътни строители излязоха на протест пред парламента
Пътни строители излязоха на протест пред парламента