НОВИНИ

Пътни строители излязоха на протест пред парламента

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
08:36, 10.09.2021 (обновена)
5072
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Пътни строители излязоха на протест пред сградата на Народното събрание и блокираха движението в 8.00 ч. тази сутрин.

Целият булевард "Цар Освободител" беше затворен. Протестиращите шофьори на тежкотоварни машини и багеристи се отправиха на протестно шествие от Народното събрание към Министерския съвет. Протестът протече мирно и спокойно и приключи точно в 12 часа.

Протестиращите заявиха, че няма никакъв политически контекст и искат да си получат парите за изработеното, тъй като не са получавали заплати в продължение на 4 месеца.

Служебният регионален министър Виолета Комитова заяви, че основният проблем е в това, че за тази година бюджетът за ремонт и поддръжка на пътищата в страната е 382 милиона лева, а са възложени поръчки за над милиард.

Искам да разбера кои са фирмите, които протестират. Аз не мога да отговарям на всякакви работници. Ако разбера имената на фирмите, ще публикувам информация получавали ли са пари от МРРБ, обясни министър Комитова.

На заседание на бюджетната комисия служебният министър на финансите Асен Василев заяви, че до края на годината реално на фирмите могат да бъдат платени само 320 милиона лева.

"320 милиона може да бъдат платени тази година реално към фирмите. Остават около милиард, нашето предложение беше да бъдат разсрочени в следващите 5 години. Ако вие решите да се разсрочват в следващите три години,това означава да има по около 300 милиона плащания във всяка една от трите години по бюджета на АПИ. Това би позволило на АПИ да си върши текущите ремонти, да се извърши и зимното почистване и да се издължи към фирмите" обясни служебният финансов министър Асен Василев.

В крайна сметка бюджетната комисия ще предложи дължимите над 1 млрд. лева, да се изплатят до края на 2023 година. От брашновата камера "Пътища" не приеха предложението на бюджетната комисия и поискаха 60% от парите да бъдат изплатени веднага.

"За нас единственият работещ вариант е да се осигурят средства от държавния бюджет още в рамките на тази година и то една сериозна сума, далеч над 320 милиона. Остатъкът от средствата, които държавата ни дължи и са признати, да ни се изплатят до края на следващата година", заяви Стефан Чайков, председател на УС на БКК "Пътища".

Следващата седмица предстои среща на министър Комитова с протестиращите работници. Те заявиха, че ако проблемът им не бъде решен, ще дойдат отново в София, но този път с тежката техника и верижните машини, с които работят.

Още снимки от протеста вижте в галерията от БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 години след атентата на 11 септември: Как се промени светът?
20 години след атентата на 11 септември: Как се промени светът?
Началникът на ДНСК за нарушенията на АМ "Хемус": Ситуацията е извънредна
Началникът на ДНСК за нарушенията на АМ "Хемус": Ситуацията е извънредна