Лекари: Противогрипната ваксина да се поставя поне две седмици след тази за COVID-19

от БНТ
17:14, 14.09.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Близо 300 000 българи над 65 години и с хронични заболявания ще бъдат имунизирани безплатно с противогрипна ваксина. Тази година количествата по националната програма са повече, но въпреки това те ще покрият едва 20% от рисковата група. Лекарите съветват противогрипната ваксина да се поставя най-рано две седмици след имунизация срещу COVID-19.

Заради коронакризата лекарите очакват голям интерес и към противогрипните ваксини, а хората пред пунктовете за имунизация срещу ковид също поставят въпроса колко време трябва да се изчака между поставянето на двата препарата.

Противогрипните ваксини се поставят от октомври до декември, тъй като за изграждането на антитела са необходими от 2 до 4 седмици. Пикът на грипните вълни обикновено е през януари.

Според характеристиките на ковидните ваксини, между едната и другата ваксина отстоянието е 14 дена, като това се обсъжда в момента дали да има такова отстояние, обяснява д-р Костадин Сотиров, общопрактикуващ лекар.

Хората, които са били имунизирани досега срещу грип, могат да направят и тази година този избор. Те могат да отложат грипната до време, което е достатъчно, примерно, повече от месец, от поставената ковид ваксина, ако това ги притеснява, обяснява д-р Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив.

И тази година на хората с хронични заболявания, над 65 години, се полага безплатна противогрипна ваксина. Това са близо милион и половина души. Националната програма ще покрие 20% от тях. Д-р Сотиров вече е притеснен, защото през 2020 г. 50 негови пациенти е трябвало да си купят препарата.

Противогрипни ваксини ще се предлагат в аптеките в края на месеца. Лекарите припомнят, че те са безопасни за бременни в последен триместър, кърмачки и деца.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гледайте в "Референдум": Равносметка за работата на 46-ия парламент
Гледайте в "Референдум": Равносметка за работата на 46-ия парламент
Официално: БФС организира Конгреса на 12 октомври
Официално: БФС организира Конгреса на 12 октомври