НОВИНИ

Голям пожар гори в труднодостъпен терен над село Бели Искър (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
13:36, 14.09.2021 (обновена)
5246
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Гори пожар в труднодостъпен терен над село Бели Искър. Огънят се гаси с вертолет "Кугър".

Пожарът възниква снощи в труднодостъпна местност високо в планината над яз. Бели Искър. Няма опасност за селото, но пожарът е засегнал територия на национален пак "Рила".

Огънят е обхванал територия от 5 декара. Теренът е тежък, скалист и доста стръмен, което препятства достъпа на хората дотам. Създадена е организация за овладяване на огъня

Вертолет "Кугър" с екипаж от 24-а авиобаза в Крумово цял следобед участва в дейностите по погасяване на горски пожар на територията на Национален парк "Рила".

Горят сухи треви и клекове. Пожарникарите са тръгнали към мястото още в 6 часа сутринта, но са стигнали едва по обяд, което показва колко труден е теренът.

"Тръгнал е вчера от гръмотевица. Днес през деня се е разгоряло, вдигнали са хеликоптера, който го гаси. В момента вече са направили 10 курса, може би и полека-лека се ограничава. Но без хора е невъзможно, мястото е в такава местност, тя почти не може да се стигне", обясни Никола Ангелов от държавно горско стопанство - Самоков.

"Доколкото знам, няма опасност за хората, далече е, да се надяваме, че ще бъде овладян бързо", казва кметът на село Бели Искър Благовест Бичаков.

Кметът допълни, че ще има нужда от доброволци, затова който иска, може да се свърже с него, или с национален парк "Рила", за да може да се направят контакти и да изпратят хора.

Снимка: Славейко Минков

Усилията за потушаването на пожара ще продължат и утре.

Репортер: Мая Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин се самоизолира след случаи на COVID-19 в обкръжението му
Путин се самоизолира след случаи на COVID-19 в обкръжението му
МРРБ: Дължимите пари към пътно-строителните фирми трябва да бъдат платени
МРРБ: Дължимите пари към пътно-строителните фирми трябва да бъдат платени