Технически проблем е вероятната причина за катастрофата край Айтос

от БНТ
12:08, 14.09.2021
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Технически проблем вероятно е причина за катастрофата в Айтос късно снощи. Инцидентът между ТИР и лек автомобил отне живота на баща и двете му деца. Трима души са пострадали, сред тях младеж на 17 години, който е в болница с опасност за живота.

В момента тече акция по издърпването на ТИР-а от местопроизшествието. В лекия автомобил, ударен от тежкотоварния камион, пътувало семейство с две деца - бащата, момиченце на 5 години и 8-годишният ѝ брат загиват на място. Майка им оцелява и е отказала хоспитализация.

При челния сблъсък двете превозни средства се преобръщат в малък парк край пътя. От удара лекият автомобил, в който е пътувало семейството, се е сцепил на две.

"Това е задната врата на камиона. Вратата е изхвърчала и е паднала тук. Не е успяла да влезе навътре. Жиците са я спрели може би", обясни Енчо Стоянов, свидетел на инцидента.

Инцидентът се е случил само на метри от лунапарк, заради късния час обаче е нямало деца.

Пострадал е тежко 17-годишен младеж, който в момента на инцидента се разхождал край парка. Бори се за живота си в бургаската болница. Фатме от Айтос е седяла на пейка в парка само 15 минути преди катастрофата.

След първоначалния оглед на полицията стана ясно, че техническа неизправност и причина за катастрофата. Отказали спирачките на ТИР-а.

"Както виждате е много сложна ситуацията. Назначени са вече достатъчно на брой експертизи, които ще ни дадат отговори на въпросите как е станало, каква е скоростта, имало ли е претоварване", обясни старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.

Чакат се и резултатите от пробата за химичен анализ на 36-годишния водач на ТИР-а, за да се изясни дали е шофирал под въздействие на алкохол или наркотици. Към момента той е в болницата с множество травми по цялото тяло, но вън от опасност за живота. Това е вторият тежък инцидент, причинен от ТИР на тази улица в Айтос за последната година.

"Изключително стръмен е наклона, Агенция "Пътна инфраструктура" предния път правиха оглед на целия път. Имаха намерението да предприемат някакви мерки, но към настоящия момент няма такива и ето отново сме свидетели на изключително тежък инцидент", каза Васил Едрев, кмет на Община Айтос.

"Ето то си личи колко е опасно. Много е опасно, особено тази пешеходна пътека. Може да се направи тук светофарна уредба, която да предупреди шофьорите. Но при една такава ситуацията то всичко е излязло извън контрол. По-скоро контролът трябва да е по-нагоре", смята Иван Вълчев, жител на града.

Според местните е добра идея да бъде изградено кръгово кръстовище, което да убива скоростта.

Днешният ден е обявен за траурен в Айтос в памет на жертвите от катастрофата.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
254 гола, но Мартин Камбуров няма любим
254 гола, но Мартин Камбуров няма любим
ГЕРБ: Инцидентът в Чешнегирово е синтез на целия начин, по който управлява кабинетът на Румен Радев
ГЕРБ: Инцидентът в Чешнегирово е синтез на целия начин, по който управлява кабинетът на Румен Радев