НОВИНИ

Космически съвети: Как се измива коса в безтегловност?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:25, 14.09.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

Космическият туризъм набира популярност, но какви са предизвикателствата за ежедневието в безтегловност? Как се мие косата и за какво да се внимава при хранене. Съвети от Космоса, ден преди в орбита да полети първият изцяло цивилен екипаж.

Астронавтът на НАСА Меган Маккартър сподели забавно видео от Международната космическа станция, в което се опитва да укроти непокорните си кичури.

"Слагам малко от този шампоан без изплакване. Втривам, точно както бихте направили на Земята. После разресвам косата", казва тя.

Съветите на Меган Маккартър може да са изключително полезни на първия изцяло цивилен екипаж, който се готви да полети в орбита на 15 септември. Космическите пътешественици трябва да внимават и при храненето.

"Цялата течност е в тези хранителни пакети. Ако се храните твърде бързо, съдържанието ще се разнесе навсякъде, дори върху останалите от екипажа, и може да намерите остатъци след седмица", споделя Меган.

Астронавтите казват, че придобиването на навици за живот в Космоса е предизвикателство, но в един момент става втора природа.

"Ако сме космическа цивилизация, каквато със сигурност искаме да бъдем, това е следващата естествена стъпка - граждани да правят това", допълва още тя.

С капсула на Спейс Екс към Космоса ще полетят четирима души, сред които милиардерът Джаред Айзакман.

През юли други двама супер богати предприемачи последователно осъществиха успешно астротуристически мисии - първо Джеф Безос, а след него и Ричард Брансън. Интересът към резервациите за космически туризъм е голям, но преди полет трябва да се премине през интензивно обучение, водено от астронавти на НАСА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манолова: Последните 5 години "Топлофикация София" работи само на загуба
Манолова: Последните 5 години "Топлофикация София" работи само на загуба
Кино величия идват у нас за есенното издание на "София филм фест"
Кино величия идват у нас за есенното издание на "София филм фест"