НОВИНИ

Меркел: Западните Балкани трябва да изминат дълъг път до ЕС

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:28, 13.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Белград е първа спирка от Балканска обиколка на Ангела Меркел. Основни теми в разговорите ѝ със сръбския президент Александър Вучич са политическото и икономическо сътрудничество и европейската интеграция.

Програмата на Меркел включва и срещи с представители на гражданското общество. Германският канцлер е казвала, че вижда Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово като бъдещи членки на Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

"Ние, страните членки на Европейския съюз трябва да отчитаме, че присъединяването на тези държави е в пълно съответствие с нашите геостратегически интереси", заяви канцлерът на Германия.

Домакинът Александър Вучич заяви, че посещението е възможност да благодари на германския канцлер за всичко, което е направила за Сърбия и целия регион по време на дългото ѝ и успешно управление. От 2014 г. двамата политици са се виждали 16 пъти.

"Ангела Меркел беше и е безспорен лидер на Европа. Тя беше сред малкото политици, които биха приели всяко обаждане от региона по всяко време. И ние сме чувствали отговорност за мира. Ние не се вслушваме много, но имахме отговорност към мира. И Ангела Меркел беше политически авторитет, в който винаги сме се вслушвали", каза сръбският президент.

Утре Ангела Меркел отива в Албания. В Тирана тя ще разговаря с премиера Еди Рама. За двустранни срещи с нея в албанската столица отиват и правителствените ръководители на Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава затоплянето и през следващите дни
Продължава затоплянето и през следващите дни
ТИР се запали между Тополовград и Елхово
ТИР се запали между Тополовград и Елхово