НОВИНИ

Първи учебен ден в Гърция - как новите ковид мерки засягат учениците там?

bnt avatar logo
от БНТ
20:49, 13.09.2021
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Първи учебен ден в Гърция днес - и първи ден от въвеждането на новите мерки в страната, които изискват представяне на отрицателен тест за ковид при посещение на закрити обществени места, в училище и на работното място за всички неваксинирани.

Заради опасения от по-бързо разпространение на заразата сред децата в училище, както и възможността безсимптомните да пренесат вируса сред уязвимите във и извън семействата си - гръцките власти ще изискват учениците да се тестват безплатно всеки вторник и петък и да влизат в клас само при представен отрицателен бърз тест.

При контакт с болен неваксинираните ученици ще бъдат тествани по-често. Създава се и специална електронна платформа, в която ще се отразява броят на ваксинираните, заболелите, контактните на заболелите деца, кои училища се наблюдават с повишено внимание на база на новите случаи. Според някои прогнози между 25 и 30% от децата може да срещнат вируса, много от тях няма да проявят симптомите.

От днес в Гърция са в сила нови COVID ограничения

От днес в Гърция са в сила строги мерки за неваксинирани лица над 12 години, които трябва да представят негативен тест за достъп до училища, работни места, обществен транспорт и затворени пространства. Новият регламент съвпада с присъствено начало на новата учебна година и засяга заетите както в обществения, така и в частния сектор.

Цената на задължителните тестове е фиксирана до максимум 10 евро за антигенен и 60 евро за PCR. Сумата вече е за сметка на физическите лица. Повечето служители подлежат на тест един път седмично, а две проби се изисква за учители, студенти, ученици над 12 години, както и заетите в туризма, културата и медиите.

За първи път работодателят има право да знае кои от хората му са ваксинирани и кои подлежат на тестове. В Гърция ваксинацията е задължителна за здравни и социални работници пред алтeрнатива за отстраняване от работа.

Достъпът до заведения вече ще е само със санитарен пропуск за имунизация или преболедуване, доказани чрез мобилно приложение. Неваксинирани посетители на археологически обекти, музеи и спортни зали също трябва да представят негативен тест на по-малко от 48 часа.

Маските остават задължително на открито и закрито на места, където се струпват много хора. Почти цялото население на Гърция е с една доза ваксина, половината ни съседи имат по две.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специален ден за българския волейбол: Три поколения национали заедно в зала „Левски София“
Специален ден за българския волейбол: Три поколения национали заедно в зала „Левски София“
ООН се опитва да набави 600 милиона долара помощ за Афганистан
ООН се опитва да набави 600 милиона долара помощ за Афганистан