НОВИНИ

Изследване на КНСБ: Храните у нас драстично поскъпват

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:21, 13.09.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Основни хранителни стоки у нас като хляб, олио и зеленчуци са поскъпнали значително от началото на пандемията, а прогнозите са повишението да продължи. Това сочи проучване на КНСБ на цените на 32 хранителни и нехранителни стоки от първа необходимост.

Изследването сравнява цените на стоки от първа необходимост през последната седмица на август със същия период на миналата година. Драстично е поскъпнало слънчогледовото олио - с 43% за една година.

Покачването на цените му започна още през март заради по-слабата реколта и влиянието на международните борси. През септември средната цена на слънчогледовото олио достигна 3,86 лв. за литър.

"В някои области на страната вече наблюдаваме средна цена на олиото над 4-4,50 лева за литър. Това е един значителен ръст, нетипичен за сезона", казва Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания при КНСБ.

Покачване на цените има и при хляба и хлебните изделия това лято в сравнение с миналото, сочи изследването.

Пшеничното брашно е по-скъпо с 7,3 на сто. Хората по пазарите недоумяват защо след като тазгодишната реколта е много добра, цените на хляба растат.

Според експертите причината изкупните цени на пшеницата у нас да остават високи е скъпото зърно на международните пазари и влиянието им у нас. Освен това хлебопроизводителите повишиха цените през септември с поне 10 стотинки заради по-високите цени на енергоносителите и останалите производствени разходи. Прогнозата е поскъпването да продължи.

Това лято и цените на някои зеленчуци са значително по-високи в сравнение със същия период на миналата година, сочи изследването на КНСБ. При това става въпрос за сезонни зеленчуци като краставици, домати, пипер, с които се подготвя домашната зимнина, традиционна за много български семейства.

Поскъпване има и при и при зелето, морковите, картофите, зрелия фасул. Прогнозата на КНСБ е, че издръжката на живот у нас ще продължи да нараства.

"Минималната работна заплата от началото на годината у нас е нараснала с 6,6%. Но с повишението на инфлацията, която сега е повече от 3%, това означава, че тя ще изяжда увеличението на минималната работна заплата и близо 500 000 наети лица на тази заплата, тяхната покупателна способност ще бъде намалена", обясни Виолета Иванова.

Заради скока на цените, според КНСБ, поне 2600 лв. на месец са нужни на едно тричленно семейство за издръжка на живота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на ресторантьори във Враца срещу ковид мерките
Протест на ресторантьори във Враца срещу ковид мерките
Камбуров пренаписа историята и донесе победата на Берое над Царско село
Камбуров пренаписа историята и донесе победата на Берое над Царско село