НОВИНИ

Мерки срещу коронавируса на границата при извънредно положение

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 14.03.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Сигурност и правосъдие

Нормално се осъществява движението в посока граничен пункт "Кулата". Екипът на "По света и у нас" забеляза интензивен трафик.

Пътувайки към граничен пункт "Кулата", прави впечатление, че всички крайпътни заведения са затворени. Работят хранителните магазини и бензиностанциите. Няма опашки от хора.

Нормално се осъществява и преминаването на граничен пункт "Кулата". От гръцка страна започват да се образуват колони от тирове, които искат да влрязат у нас въпреки това преминаването става изключително бързо.

Важна информация за шофьорите на тежкотоварни автомобили. Транзитните камиони, които пристигат от рисковите страни Италия, Испания, Иран, Южна Корея и Китай, и преминават през страната ни, трябва да бъдат съпровождани от патрулни автомобили на МВР. Това съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство. Всички останали транзитни преминавания се осъществят нормално.

Продължава да се извършва дезинфекция на всички камиони, които влизат през граничния пункт. Важно е да отбележим, че късно снощи МВнР разпространи информация, от която става ясно, че българските граждани, които влизат в страната ни, могат да го направят свободно. Тези обаче, които пристигат от рисковите страни Италия, Испания, Иран, Република Корея и Китай трябва да остават под задължителна 14-дневна карантина, независимо дали проявяват някакви симптоми.

Българските граници не са затворени. Някои съседни съседни са въвели допълнителни ограничения, затова от външното ни министерство съветват предварително да се информираме за ситуацията при предстоящо пътуване. Актуална информация може да намерите на сайта на МВнР.

Продължават и дежурствата на инспекторите от Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Те проверяват влизащите в страната хора за грипоподбни симптоми.

Галина Облакова - инспектор в РЗИ - Благоевград: До момента хората са добре. Нямаме с повишена температура, но въпреки това ги предупреждаваме, че трябва да се обаждат на личните лекари, че са пристигнали от Италия или от такъв район, да ограничат контактите -14 дни карантина вкъщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивски хотелиери и ресторантьори са затруднени заради коронавируса
Пловдивски хотелиери и ресторантьори са затруднени заради коронавируса
Почина 74-годишният пациент на "Пирогов", при когото беше потвърден COVID-19
Почина 74-годишният пациент на "Пирогов", при когото беше потвърден COVID-19