НОВИНИ

Защо хората се впускат в масово пазаруване и навременни ли са взетите от държавата мерки?

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 14.03.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Общество

Извънредно положение е въвведено на територията на страната от 13 март заради разпространението на коронавируса.

Защо хората се впускат в масово пазаруване, навременни ли са взетите мерки и има ли още напрежение в социалните мрежи - в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" дискутираха кардиологът професор Младен Григоров и директорът на държавната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова.

Според доктор Григоров засега в нашата страна се действа много добре.

Д-р Младен Григоров: Всеки здравен проблем има пет характеристики. Първата и най-важната е смъртността. В случая, слава богу, смъртността е ниска. Следващата характеристика е инвалидизацията. Нямаме никакви данни за инвалидизация на оздравелите. След това са иновациите - като човечество тук сме на нула - нито имаме антивирусно лекарство, нито ваксина. И последното, в което са най-големи успехите - е профилактиката.

Според него ролята на държавата в една такава ситуация е на първо място, но от огромно значение е и самодисциплината на населението, защото ако хората сме нехайни, каквито и мерки да вземе държавата, няма да има голям ефект.

Доктор Цветеслава Гълъбова заяви, че хората все повече осъзнават сериозността на проблема и все по-малко размахват ограничените си права като знаме.

Д-р Цветеслава Гълъбова - директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски": Дразня се като чуя: ограничават ми правата, ще си правя каквото искам. Трябва да бъдем дисциплинирани. И това, което виждам, е че хората ги няма по улиците, в метрото почти няма хора. Но пък много отидоха в другата крайност. Това почти психотично пазаруване, това натрупване на стоки. Но има и нещо друго, за което някои хора не си дават сметка - от една страна сме призовани да не излизаме, и затова хората пазаруват, но има и много възрастни хора, на които някой трябва да напазарува. И може би оттам произхожда една част от тази масовост към пазаруването.

Според нея във фейсбук не ври и кипи като предишните дни, но пак е пълно с конспиративни теории за изкуствено създаден вирус и т.н, и за съжаление още се политиканства на тази тема.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо е важно, че Том Ханкс обяви, че е болен
Защо е важно, че Том Ханкс обяви, че е болен
Европа вече е епицентър на заразата с коронавирус
Европа вече е епицентър на заразата с коронавирус