НОВИНИ

Каракачанов: Това не е военно положение, няма ограничаване на правата на хората

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 14.03.2020
6469
Чете се за: 01:05 мин.
Политика

Досега не е имало такава ситуация в България, при която трябва да се вземат спешни мерки и то радикални, тъй като мерките, които са взети, са още от средата на февруари, но трябва да не се допусне разпространението на коронавирус.

Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Според него сигурно ще се появят спекулации, че това е военно положение. "Не е военно, извънредно положение е. Тук не се отменят правата на гражданите, не се суспендира НС, Конституцията и законите, въвеждат се повече правила за дисциплина и ред, защото в края на краищата държавата е длъжна да вземе мерки и ако някой гражданин, който е заразен още повече ако го знае и му е разпоредено да е под карантина, но не я спазва, той е опасен за другите", допълни министърът.

Той отново заяви, че никакви права и свободи на гражданите няма да бъдат ограничавани, но когато става дума за сигурност, ще има малко повече рестрикция. И припомни мерките, обявени вчера.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Никакво военно положение няма да има. Никакви танкове по улиците няма да има, ако се наложи, армията може да подпомага при граничните пунктове, при магистралите, но към момента не се налага.

Той посъветва гражданите да не се възползват от оферти за евтини почивки, защото това е рисково. Другото нещо: да не изпадат в паника.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Най-големият проблем е паниката и виждаме, че има струпване по големите хипермаркети, хората се зареждат с храна, все едно че идва потоп. Няма проблем - храна има. Моят апел е: Не изпадайте в паника и не се натрупвайте в магазините да купувате огромни количества - опасността някой да се зарази на тези опашки или обикаляйки по щандовете, е голяма.

Министърът призова още хората да отложат семейните тържества, рождени и имени дни. Той каза, че извънредното положение може да бъде удължено, но не цяла година.

Към момента парадът за 6 май не се отлага.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Песента на България за "Евровизия" 2020 за седмица събра над милион гледания
Песента на България за "Евровизия" 2020 за седмица събра над милион гледания
Защо е важно, че Том Ханкс обяви, че е болен
Защо е важно, че Том Ханкс обяви, че е болен