НОВИНИ

Месец след протестите в Колумбия, президентът изпраща военни

bnt avatar logo
от БНТ
12:53, 29.05.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Колумбия Иван Дуке нареди изпращането на военни подразделения в една от най-размирните провинции. Месец след началото на антиправителствените протести напрежението в страната не стихва. По официални данни жертвите на демонстрациите, белязани с насилие, са 17. Според неправителствени организации броят им е значително по-голям. Още за ситуацията в Колумбия в следващата минута.

Кали - столица на провинция Вале Дел Каука. Поредно протестно шествие, прераснало в сблъсъци между демонстранти и полиция. По данни на местните власти най-малко четирима души са загинали при поредната ескалация на насилие. Това е причината за решението на президента Иван Дуке да изпрати военни в Кали.

"Искам да бъде абсолютно ясен - изпращаме военна помощ на полицията в град Кали. Операцията ще се води от най-опитните офицери", уточни Иван Дуке, президент на Колумбия.

Това ще ни позволи в рамките на 24 часа да утроим мощностите си и да гарантираме помощ в критичните точки, където виждаме вандализъм, насилие и неподчинение на закона, каза още Дуке. В Кали и района ще бъдат изпратени около 7000 военнослужещ.

Протестите започнаха в края на април, след предложение за увеличение на данъците. Властта бързо преосмисли хода си и се отказа от налоговата реформа. Оставка подаде финансовият министър. Това не успокои колумбийците. Те поискаха промяна - базов доход, възможност за развитие на младите хора, икономически мерки и край на полицейския произвол.

"Няма да се откажем от националната стачка, защото борбата продължава. Тук съм заради моите ученици, в името на тяхното по-добро бъдеще, и заради дъщеря ми. Край! Вече не сме невидими за държавата", каза Мария Вилада, учител.

"Искаме да работим достойно, искаме гаранции, искам правителството да ни даде гаранции, на нас - младите!", споделя Антъни Велаксес, жител на Богота.

Стачкуващите и правителството водят периодични преговори, но към момента без резултат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 часа риболовци мерят сили на язовир "Валтата"
30 часа риболовци мерят сили на язовир "Валтата"
Трабант фест: Фенове на коли от соца се събраха в Трявна
Трабант фест: Фенове на коли от соца се събраха в Трявна