НОВИНИ

Трабант фест: Фенове на коли от соца се събраха в Трявна

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 29.05.2021 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
Регионални
Слушай новината

Стотици фенове на трабантите се събраха от цялата страна във възрожденския град Трявна, за да участват в Националния трабант фест. Автопаркът от соцколи събира представители на различни поколения от тази марка - от началото до края на производството им, има и тунинговани трабанти, както и такива, които са запазили автентичния си вид.

Най-старият трабант пристигна за феста в Трявна от Добрич. Той е произведен през 1963 година, но и до днес се движи с оригиналният си двигател и части.

"Оня ден направи 58 години, навършени. Това е автентичен трабант, както си е било – оригинал. Само тапицерията е сменяна и е боядисван, но той е боядисван преди 15 години и е на 44 000 километра за 58 години", каза колекционерът на трабанти Колю Тончев.

В истинска атракция за феновете на немските возила се превърна трабантът – кемпер, тунингован от Иван Николов.

"Той също е с хладилника, с телевизора, с легло за двама. Трабантът е такава кола – атрактивна", каза колекционерът на трабанти Иван Николов.

Из улиците на Трявна дефилираха над 60 ретро автомобила, които събудиха спомените от времето на соца у стотиците посетители.

"Трабантът е култова кола, соц култова кола и най-важното, което според мен правим е да създаваме усмивки на хората, когато видят тези коли", каза организаторът Илиян Кунчев.

Феновете на легендарния автомобил казват, че той е едно от нещата, които никога не излизат от мода и остават вечна класика.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Месец след протестите в Колумбия, президентът изпраща военни
Месец след протестите в Колумбия, президентът изпраща военни
Плейофите в НБА - резултати
Плейофите в НБА - резултати