Месни Заговезни - последният ден, в който се яде месо преди Великден

от БНТ
08:59, 07.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Днес отбелязваме Месопустна неделя или Месни Заговезни - това е последният ден, в който е позволено да се консумира месо преди Великден. Празникът предхожда Деня на Възкресението с 8 седмици и подготвя вярващите християни.

В църквата "Света Параскева" в Стария Пловдив празничната служба за Месопустна неделя започна още отрано. С нея започва и подготовката на вярващите за големия ден на Възкресението и най-дългия пост - Великденският.

"Подготовката за пост всъщност не е оставянето на храната, това е привидното, подготовката за поста е покаянието, т.е. изследването на самите нас, нашето аз, нашето вътре", заяви Вяра Младенова.

"Трябва човек да се спре, да се замисли за себе си, за вечния живот, да си отговори на въпроса: аз безгрешен ли съм, ако не съм, значи трябва нещо да променя", смята Ивайло Василев.

"Великият пост е време на велики ограничения. Ние се задържаме върху това какво трябва да спрем да ядем. Е, някои казват така: да спрем да ядем хора, защото ние хора може да ядем с думи, а може да ги ядем дори мислено с помисли спрямо тях", заяви свещеникът отец Емил Паралингов.

Докато Църквата призовава към смирение и покаяние, в народната традиция празникът се свързва с настъпващата пролет и новия жизнен цикъл.

"Младите семейства, младоженците, които са вече семейство, отиват задължително на гости у кумовете и им носят, забележете, варена кокошка. Кокошката или вареният петел, те са символи на ахтоническото, на подземното. Ние вече трябва да заровим това, което е било, почва нов цикъл в живота", каза етнографът Ангел Янков.

Предстоящата седмица е последната, в която могат да се организират тържества и веселби. Тя завършва със Сирни Заговезни - неделята, когато търсим и даваме прошка.

Репортер: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Купи цвете срещу 5 лв. в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми
Купи цвете срещу 5 лв. в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми
В Швейцария решават на референдум за носенето на бурки
В Швейцария решават на референдум за носенето на бурки