НОВИНИ

Трети ден от историческата визита на папа Франциск в Ирак

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:27, 07.03.2021 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Продължава посещението на папа Франциск в Ирак. Днес той е в северната част на страната, която дълго време беше във владение на Ислямска държава.

От Багдад папа Франциск пристигна в Иракски Кюрдистан. В Ербил той беше посрещнат тържествено от президент на автономната област и от други политически и духовни лидери.

Следващата спирка на главата на римокатолическата църква е градчето Каракош, което се намира на 30-ина км от Мосул, и е населено предимно с християни. Те се подготвят за посещение на папа Франциск от месеци.

"За нас днес е голяма радост, че ще можем да приветстваме светия отец Папата в Каракош, като част от историческото му посещение. Неговото послание към християните в Ирак и по света е да помогне на тази ранена държава, за да може тя да се изправи отново!", заяви отец Амар.

И в края на деня, на стадион в Ербил, папа Франциск ще отслужи литургия, на която се очаква да присъстват около 10 хиляди души. Посещението вече е определено като историческо.

Днес бяха разпространени кадри от ръкостискането между папа Франциск и религиозния водач на шиитите Али Ас Систани. Папската визита се разчита като силно послание за мир в размирния регион и призив за сближаване между различните религии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Швейцария решават на референдум за носенето на бурки
В Швейцария решават на референдум за носенето на бурки
1426 са новите случаи на коронавирус за денонощие у нас
1426 са новите случаи на коронавирус за денонощие у нас