Как се съхраняват урните за гласуване между различните вотове?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:06, 06.03.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Политика
Слушай новината

Полиция охранява машините с които ще гласуваме на 4 април. Те са разположени в склад около летището и достъпът до тях е строго ограничен. Под ключ са и хиляди изборни кутии в цялата страна.

Пазители на изборните кутии са общините. След всеки вот урните се прибират в кашони и се заключват в училищни складове. Месец преди изборите служители на кметствата проверяват за повреди и броят урните.

Макар и рядко урните се чупят по време на транспортирането на бюлетините за всяка секция са необходими по две урни. В Столичния район "Искър" имат около 150 за станционарните и една за мобилната секция за хора с увреждания. Поддържат и резерв от около 15 урни.

"В момента много стриктно наблюдаваме и анализираме обстановката. Колко са карантинираните и колко са положителните, така че в деня на изборите да сме готови с броя на необходимите подвижни секции", каза заместник-кметът на район "Искър".

В район "Искър" пресмятат, че може да се наложи да поръчат допълнителни урни, за да обезпечат подвижните секции за карантинирани и заразени с коронавирус.

"Имаме подсигурени кутии от предходни избори на централизирано заявяване 4441. Това е равно на почти по 3 избирателни кутии за всяка избирателна секция", каза секретарят и ръководител на "Общинска администрация" в Столичната община Венера Милова.

Поръчка на нови кутии няма да е необходима, смятат от общината. Специална дезинфекция на кутиите преди вота не е предвидена.

"Те са седели повече от година и вероятността да има вируси по тях е малка. Но въпреки това има указание те периодично да се напръскват с дезинфектанти по време на самите избори", каза заместник кметът на район "Искър" Петър Моллов.

В случай, че урна се повреди или напълни с бюлетини в изборния ден,се запечатва и се осигурява резервна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
По-студено от обичайното за началото на март и утре
По-студено от обичайното за началото на март и утре
Парламентарни избори 2021: Организацията на вота в чужбина
Парламентарни избори 2021: Организацията на вота в чужбина