СЗО не препоръчва издаване на ваксинационни паспорти на този етап

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:53, 06.03.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Европа
Слушай новината

Световната здравна организация на този етап не препоръчва издаване на т.нар. "ваксинационни паспорти", с които пътуващите да доказват, че са имунизирани срещу коронавирус. В същото време представители на организацията не изключват в бъдеще да публикуват препоръки по съдържанието на подобни сертификати.

Преди дни Еврокомисията обяви, че през март ще представи проект за единен ваксинационен документ за общността. 27-те се опитват да ускорят ваксинационната кампания.

Световната здравна организация засега не препоръчва ваксинационни паспорти заради очаквания, че имунният отговор на организма може да се окаже много по-сложен от установеното с индивидуално измерване на антитела.

Европейският съюз ще призове Съединените щати да разрешат износа на ваксини на "Астра Зенека", произведени на американска територия, съобщава Файненшъл Таймс.

27-те искат Вашингтон да осигури безпрепятствени доставки на ключови съставки на ваксината, необходими за производството в Европа.

Германците днес разграбиха от търговските вериги първите антигенни тестове за домашно ползване на цена между 22 и 25 евро за пакет от пет бройки. Тестът се прави с тампон в носа, резултатът излиза след 15 минути.

Германското правителство разчита на масови тестове за постепенно разхлабване на ограниченията на фона на засилващо се обществено недоволство и бавен темп на ваксинация.

Франция ускорява ваксинационната си кампания.

"До края на двата почивни дни ще ваксинираме допълнително 50 хиляди души с "Пфайзер", заяви Орелиан Русо от Здравна агенция на Ил- дьо-Франс.

Повече от 70 демонстрации срещу мерките заради пандемията са планирани в Австрия. Полицията е на бойна нога заради опасения от включване на крайно-десни екстремисти, включително дошли от Германия.

Властите вече забраниха някои прояви като голямата днешна демонстрация в центъра на Виена, но въпреки това там се събраха няколко хиляди души с искане за оставка на Себастиян Курц.

Шведската полиция разпръсна стотици противници на ограниченията, дошли в центъра на Стокхолм въпреки действащата забрана за събиране на повече от 8 души.

Миналия месец шведското правителство намали работното време на заведенията и допустимия брой клиенти в магазините в опит да спре трета вълна на пандемията. В нейното начало шведските власти разчитаха предимно на доброволни мерки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нови изисквания за пътниците, които тръгват от Англия за чужбина
Нови изисквания за пътниците, които тръгват от Англия за чужбина
Много битка и липса на голове между ЦСКА София и Локомотив (Пловдив)
Много битка и липса на голове между ЦСКА София и Локомотив (Пловдив)