СЗО не препоръчва издаване на ваксинационни паспорти на този етап

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:53, 06.03.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Европа
Слушай новината

Световната здравна организация на този етап не препоръчва издаване на т.нар. "ваксинационни паспорти", с които пътуващите да доказват, че са имунизирани срещу коронавирус. В същото време представители на организацията не изключват в бъдеще да публикуват препоръки по съдържанието на подобни сертификати.

Преди дни Еврокомисията обяви, че през март ще представи проект за единен ваксинационен документ за общността. 27-те се опитват да ускорят ваксинационната кампания.

Световната здравна организация засега не препоръчва ваксинационни паспорти заради очаквания, че имунният отговор на организма може да се окаже много по-сложен от установеното с индивидуално измерване на антитела.

Европейският съюз ще призове Съединените щати да разрешат износа на ваксини на "Астра Зенека", произведени на американска територия, съобщава Файненшъл Таймс.

27-те искат Вашингтон да осигури безпрепятствени доставки на ключови съставки на ваксината, необходими за производството в Европа.

Германците днес разграбиха от търговските вериги първите антигенни тестове за домашно ползване на цена между 22 и 25 евро за пакет от пет бройки. Тестът се прави с тампон в носа, резултатът излиза след 15 минути.

Германското правителство разчита на масови тестове за постепенно разхлабване на ограниченията на фона на засилващо се обществено недоволство и бавен темп на ваксинация.

Франция ускорява ваксинационната си кампания.

"До края на двата почивни дни ще ваксинираме допълнително 50 хиляди души с "Пфайзер", заяви Орелиан Русо от Здравна агенция на Ил- дьо-Франс.

Повече от 70 демонстрации срещу мерките заради пандемията са планирани в Австрия. Полицията е на бойна нога заради опасения от включване на крайно-десни екстремисти, включително дошли от Германия.

Властите вече забраниха някои прояви като голямата днешна демонстрация в центъра на Виена, но въпреки това там се събраха няколко хиляди души с искане за оставка на Себастиян Курц.

Шведската полиция разпръсна стотици противници на ограниченията, дошли в центъра на Стокхолм въпреки действащата забрана за събиране на повече от 8 души.

Миналия месец шведското правителство намали работното време на заведенията и допустимия брой клиенти в магазините в опит да спре трета вълна на пандемията. В нейното начало шведските власти разчитаха предимно на доброволни мерки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нови изисквания за пътниците, които тръгват от Англия за чужбина
Нови изисквания за пътниците, които тръгват от Англия за чужбина
За първи път от 12 декември новите случаи са над 3000
За първи път от 12 декември новите случаи са над 3000