НОВИНИ

Пасажер опита да нахлуе в пилотска кабина, приземиха самолета на летище София (ОБЗОР)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:35, 06.03.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Криминално
Слушай новината

Извънредна ситуация във въздуха. Самолет на френските авиолинии кацна извънредно на летище София заради буйстващ на борда индийски гражданин, който се опитвал да нахлуе и в пилотската кабина. Инцидентът е от вчера, но беше оповестен днес от българските власти.

Агресивният пътник е арестуван и вече е обвинен от Софийската градска прокуратура.

Самолетът е пътувал от Париж за Делхи. Агресивният пътник е индийски гражданин. Той се опитал да нахлуе в пилотската кабина. Българските власти заявиха, че ситуацията в небето е била сериозна и е съществувала пряка опасност за пътниците.

Разследването не изключва и терористични мотиви. Пред полицията индиецът не е дал обяснения за постъпката си. Направени са тестове за алкохол и наркотици. Резултатите все още не са готови.

Все още не е ясно дали буйстващият пътник има криминално досие, това също е обект на проверка. Разследването ще бъде проведено в България.

От прокуратурата заявиха, че освен назначените експертизи повече яснота за това какво точно се е случило по време на полета ще дадат аудио и видео записи от пилотската кабина.

Самолетът на авиокомпания "Ер Франс" е изпълнявал полет от Париж за Делхи. Индийският гражданин е създавал проблеми още от самото начало на пътуването. Ситуацията обаче излязла извън контрол, когато мъжът направил опит да нахлуе в пилотската кабина.

"Ударил е стюард. Започнал е да блъска по пилотската кабина. Това е принудило командира да приземи самолета на нашето летище. Самото поведение на индийския гражданин е създало реална опасност самолетът да падне при отваряне на вратата", каза Ивайло Ангелов от НСлС.

Българските власти получават сигнал за аварийно кацане около 16.10 часа вчера. Екипажът е успял да удържи буйстващия пътник, а стюардът се е разминал с лека телесна повреда.

"Самолетът е кацнал около 17.00 часа на наша територия. Пътникът е отведен в помещението за задържане на лица в гранично полицейско управление София", каза началникът на "Гранична полиция"-Аерогара София Теодор Чешмеджиев.

"До настоящия момент са разпитани свидетели. Лицето е привлечено в качеството му на обвиняем, като му е осигурен преводач, служебен защитник и представители на индийското посолство. Повдигнато му е обвинение, задържан е за 72 часа", каза административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова.

Индиецът е обвинен за застрашаване на въздухоплавателно средство в полет. За подобно престъпление се предвижда наказание от 5 до 10 години затвор. Разследването ще бъде проведено в България. Предстои да бъдат разпитани останалите пътници от полета. От "Гранична полиция" не уточниха колко души е имало на борда.

"По първоначални данни не става въпрос за пиянски инцидент", каза административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова.

"В момента изясняваме и поведението и мотивите му в конкретика. Не мога нито да отрека за терористичен акт, нито да отрека", каза Ивайло Ангелов от НСлС.

Съдебни експертизи трябва да установят какво е психичното състояние на задържания мъж. При ареста му на летище София индиецът не е оказал съпротива.

"Не се държи много адекватно в мястото за задържане. Разговорите, които сме водили с него, показват, че разбира за какво става въпрос. Много трудно говори. В общи линии няма разумно обяснение на това какво е направил", каза Ивайло Ангелов от НСлС.

В понеделник съдът трябва да реши дали буйстващият пътник ще остане в ареста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път от 12 декември новите случаи са над 3000
За първи път от 12 декември новите случаи са над 3000
20% от новозаразените от COVID-19 у нас са деца и младежи
20% от новозаразените от COVID-19 у нас са деца и младежи