НОВИНИ

Местим стрелките с час напред в 3.00 ч.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:31, 27.03.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Тази нощ държавите от ЕС за пореден път ще преминат към лятно часово време, въпреки че преди две години Европейският парламент гласува 2021-а да бъде годината, в която едно от двете времена да отпадне. Защо държавите не успяха да реализират това решение и ще бъде ли отменена някога смяната на зимно и и лятно часово време?

През 2019 г. Европейският парламент реши държавите, които искат лятно часово време, да преместят стрелките на часовниците си за последен път тази неделя. Тези, които искат зимно време, трябваше за последен път да преминат към него през октомври. Но и тази година това няма стане.

Йохан Даниелсон е евродепутатът - докладчик по темата. Според него държавите не са успели да вземат решение за това. Причината - пандемията от COVID-19 и невъзможността на някои страни да решат кое време искат.

"Всяка държава има право да избере кое да бъде стандартното време за нея. Но мисля, че най-важното е първо да отменим смяната на времето и после да се координираме кое време да изберем", каза евродепутатът.

Според Даниелсон 20% от хората, предимно деца, възрастни и хора с хронични заболявания страдат от смяната на времето. Освен това 4 и половина милиона души вече се произнесоха в допитване, че искат отмяна на едно от двете времена.

"Ние в парламента взехме нашето решение. Сега зависи от държавите членки да вземат окончателното решение. Чакаме някое от председателствата на Съвета на ЕС отново да вкара въпроса в дневния ред. Аз ще направя всичко възможно да убедя словенското председателство да направи това през есента", каза още Йохан Даниелсон.

Така поредната отмяна на смяната на смяната на зимно с лятно часове време се отлага. Докога? Времето ще покаже.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безапелационна победа в многобоя за Ансамбъла ни по художествена гимнастика в София
Безапелационна победа в многобоя за Ансамбъла ни по художествена гимнастика в София
Суецкият канал остава блокиран, не е ясно кога ще възстановят корабоплаването
Суецкият канал остава блокиран, не е ясно кога ще възстановят корабоплаването