НОВИНИ

МФ: Намаляването на средствата по Плана за възстановяване е поради некадърност на кабинета "Борисов"

коалиционните партньори среща министерството финансите
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:22, 05.07.2022
5770
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

От Министерството на финансите публикуваха отговор на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На пресконференция днес той заяви, че поради "некадърност на това и служебното правителство" Европейската комисия е намалила средствата по българския План за възстановяване с 578 млн. евро или над 1 милиард лева.

От финансовото министерство твърдят, че формулировките "некадърност и безотговорност" се отнасят до последния кабинет на Бойко Борисов, който е гласувал правната рамка на Плана за възстановяване миналата година.

Там е разписано 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъдат преизчислени в зависимост от икономическия растеж на държавата. Преизчисление е предвидено и за останалите страни членки на ЕС, посочват от ведомството.

Ето и цялата им позиция:

"Днес г-н Бойко Борисов заяви: "Това правителство и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване и вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност". Министерството на финансите е напълно съгласно с определението „некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на г-н Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост.

В подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки.

Преизчислението засяга всички държави членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения.

Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна".

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Право" пак най-желаната специалност в СУ
"Право" пак най-желаната специалност в СУ
Откриха над половин милион британски лири в товарен автомобил на "Капитан Андреево"
Откриха над половин милион британски лири в товарен автомобил на "Капитан Андреево"