НОВИНИ

МФ: Няма забавяне по Плана за възстановяване, до дни изпращаме първото искане за средства

министерството финансите публикува разчетите държавния бюджет 2019
bnt avatar logo
от БНТ
17:17, 01.08.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Днес България подписа споразумение с Европейската комисия за оперативни договорености към Плана за възстановяване, съобщават от финансовото министерство.

Документът е последното необходимо споразумение във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост преди страната ни да подаде официално искане за получаване на средства по механизма. Според ведомството това потвърждава, че няма забавяне в изпълнението на Плана.

"За по-малко от 3 месеца е подписано и ратифицирано финансово споразумение, изпълнени са всички законодателни мерки във връзка с първото плащане, изградена е информационна система и е разработена и приета вътрешна нормативна база за изпълнението на реформи и инвестиции, включително система за управление и контрол, уточняват от МФ.

В следващите дни предстои изпращането на първото искане за получаване на средства по механизма, които, след двумесечна оценка от страна на ЕК и процедура в Съвета, се очаква да пристигнат през есента.

От министерството подчертават, че България е държавата членка с най-бързо договорените и подписани оперативни договорености в целия ЕС, макар българският план да е един от последните приети - 24-и подред.

"България е 15-ата страна с Оперативни договорености с ЕК. Процесът обикновено отнема между 5 и 7 месеца, като е достигал и до 10. Българското правителството успя да финализира процеса за по-малко от 3 месеца след одобрението на българския план от Съвета на ЕС Оперативното споразумение уточнява допълнително отговорните институции, начина на проверяване за постигането на договорените цели и практически въпроси около начина на сътрудничество при наблюдението на изпълнението на Плана. То ще бъде публикувано на уебсайта на Европейската комисия след приключването на техните вътрешни процедури", пишат от МФ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар край пловдивско село - огнеборци предотвратиха стихията да стигне до местната жп гара
Пожар край пловдивско село - огнеборци предотвратиха стихията да стигне до местната жп гара
Мъж загина в катастрофа край Пловдив
Мъж загина в катастрофа край Пловдив