НОВИНИ

Миграционна стратегия: Полша временно прекратява даването на убежища

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:51, 13.10.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Норвегия въвежда паспортни проверки по границите си, заради повишаване нивото на терористична заплаха. Страната не е в Европейския съюз, но е част от Шенгенското пространство. Полша обяви, че планира да затвори границите си за бежанци. Властите във Варшава временно преустановят даването на убежище. Все още няма реакция на Европейската комисия за полското решение.

Нова миграционна стратегия, която трябва да превърне Полша в по-сигурна държава. Полският премиер Доналд Туск предлага страната му временно да "затвори" за бежанци като спре да дава убежища.

Доналд Туск, премиер на Полша: "Ще поискам признаване на това решение в Европа. Това е така, защото много добре знаем как то се използва от беларуския президент Александър Лукашенко, от руския президент Владимир Путин... от трафикантите на хора, как това право на убежище се използва точно срещу същността на правото на убежище."

Само миналия месец над 2 600 бежанци са се опитали да влязат на полска територия през Беларус. Полският премиер Доналд Туск обвинява Москва и Минск, че насърчават нелегалната миграция от Сирия и Афганистан към Европа.

Доналд Туск, премиер на Полша: "Държавата трябва да си върне на 100 процента контрола върху влизането в Полша."

Проевропейското коалиционно правителство на Туск, което дойде на власт миналата година изненада Европа, с решението си да продължи твърдата миграционна политика на предишните управляващи.

През юли, след смъртта на 21-годишен войник, който беше смъртоносно намушкан от мигранти на границата, правителството прокара закон, който разширява правомощията на службите за сигурност да използват оръжие срещу мигранти на границата с Беларус.

Доналд Туск, премиер на Полша: "Изграждайки имидж на безопасна страна, Полша се превръща в привлекателно място за поляците, които могат да се върнат тук. Защо 18-годишна полякиня или 20-годишен поляк, живеещи в Англия, Франция или Съединените щати да не се върнат тук. Убеден съм, че с миграционната стратегия скоро страната ни ще бъде и най-безопасното място в Европа."

Туск ще представи миграционната си стратегия на заседание на правителството във вторник. Според социологически проучвания, 86 на сто от поляците одобряват мерките срещу мигрантите. Правозащитниците са много критични. Чака се отговорът на Брюксел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха в рамките на "Берлинския процес"
Премиерът Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха в рамките на "Берлинския процес"
Девора Аврамова пред БНТ: Времето беше с нас, беше доста приятно (ВИДЕО)
Девора Аврамова пред БНТ: Времето беше с нас, беше доста приятно (ВИДЕО)