НОВИНИ

Михаил Миков: Започва едно горещо политическо лято на софийските площади

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 17.06.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Политика
Слушай новината

Отстраняването на Никола Минчев от поста председател на НС е политическо действие в навечерието на промяна на политическата ситуация. Очевидно "Продължаваме промяната" ангажира своите симпатизанти и започва едно горещо политическо лято на софийските площади, това заяви в "Денят започва" председателят на 42-ото НС и бивш председател на БСП Михаил Миков.

Предположи, че и други политически сили ще излязат по площадите. По думите му това е политическа манифестация, консолидация на подкрепящите.

Припомни, че най-новата ни история помни случаи на отстраняване на председатели на парламента. Миков даде за пример свалянето на проф. Герджиков - по думите му един безспорен морален и професионален авторитет.

След напускането на "Има такъв народ" от коалицията настъпиха размествания в управляващото мнозинство. Всичко това беше прогнозируемо и няма причина премиерът да се изненадва.

Михаил Миков коментира, че упадъкът на политическата култура в последните десетина години доста се разви. На това се дължи и ниската избирателна активност и бягството на хората от участие в политическия живот.

Полезният ход е връщане на политиката в политическото чрез изясняване на идеологиите, подчерта той и допълни, е това е ангажимент на партиите.

Според Миков бюджетът няма да реши проблемите, ами е залъгване на широката публика.

Причината за инфлацията не са изборите. И с това правителство инфлацията галопира и е по-голяма от средноевропейската, категоричен е той.

Демокрацията предвижда чести избори, допълни Михаил Миков. Правителствата на малцинствата обаче ще бъдат правителства на сделките.

Миков изрази мнение, че конфигурациите в този парламент са изчерпани. Ако се сформира кабинет, той ще продължи работа най-късно до пролетта. По-добре е да се мине през избори през есента. Въпросът е доколко партиите представляват големи групи хора.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Митева: Говори се, че има колеги от ИТН, които ще се обърнат
Ива Митева: Говори се, че има колеги от ИТН, които ще се обърнат
Отварят летните басейни в София
Отварят летните басейни в София