Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Михаил Миков: Започва едно горещо политическо лято на софийските площади

от БНТ
08:46, 17.06.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Политика
Слушай новината

Отстраняването на Никола Минчев от поста председател на НС е политическо действие в навечерието на промяна на политическата ситуация. Очевидно "Продължаваме промяната" ангажира своите симпатизанти и започва едно горещо политическо лято на софийските площади, това заяви в "Денят започва" председателят на 42-ото НС и бивш председател на БСП Михаил Миков.

Предположи, че и други политически сили ще излязат по площадите. По думите му това е политическа манифестация, консолидация на подкрепящите.

Припомни, че най-новата ни история помни случаи на отстраняване на председатели на парламента. Миков даде за пример свалянето на проф. Герджиков - по думите му един безспорен морален и професионален авторитет.

След напускането на "Има такъв народ" от коалицията настъпиха размествания в управляващото мнозинство. Всичко това беше прогнозируемо и няма причина премиерът да се изненадва.

Михаил Миков коментира, че упадъкът на политическата култура в последните десетина години доста се разви. На това се дължи и ниската избирателна активност и бягството на хората от участие в политическия живот.

Полезният ход е връщане на политиката в политическото чрез изясняване на идеологиите, подчерта той и допълни, е това е ангажимент на партиите.

Според Миков бюджетът няма да реши проблемите, ами е залъгване на широката публика.

Причината за инфлацията не са изборите. И с това правителство инфлацията галопира и е по-голяма от средноевропейската, категоричен е той.

Демокрацията предвижда чести избори, допълни Михаил Миков. Правителствата на малцинствата обаче ще бъдат правителства на сделките.

Миков изрази мнение, че конфигурациите в този парламент са изчерпани. Ако се сформира кабинет, той ще продължи работа най-късно до пролетта. По-добре е да се мине през избори през есента. Въпросът е доколко партиите представляват големи групи хора.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ива Митева: Говори се, че има колеги от ИТН, които ще се обърнат
Ива Митева: Говори се, че има колеги от ИТН, които ще се обърнат
Отварят летните басейни в София
Отварят летните басейни в София