НОВИНИ

Милан надигра Интер и взе градското дерби след късен гол

Отборът на Милан победи Интер в голямото дерби на Милано. В герой за „росонерите“ се превърна централният защитник Матео Габиа, който реализира победното попадение в 89-ата минута.

Станко Димов
от Станко Димов
23:44, 22.09.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
Милан - Интер 2024, дерби на Милано
Снимка: БТА
Слушай новината

Отборът на Милан победи Интер в голямото дерби на Милано. В герой за „росонерите“ се превърна централният защитник Матео Габиа, който реализира победното попадение в 89-ата минута. През първата част двата отбора си размениха по едно попадение чрез Кристиан Пулишич и Федерико Демарко.

С успеха тази вечер Милан сложи край на серията от 6 последователни загуби от Интер във всички турнири. За последно „росонерите“ бяха победили градския си съперник на 3-ти септември 2022 г.

Успехът бе изключително важен и за старши треньора на Милан Пауло Фонсека, чийто бъдеще, според медиите в Италия, беше поставено на карта преди първия съдийски сигнал на „Сан Сиро“.

Страхотен мач за Интер изигра вратарят Ян Зомер, който бе причината „нерадзурите“ да допуснат само два гола във вратата си. С огромни пропуски за Милан пък се отчетоха Тами Ейбрахам и Ноа Окафор, които пропуснаха да се разпишат от чисти положения.

След 5 изиграни двубоя Интер и Милан имат по 8 точки. Едноличен лидер е Торино с 11 пункта.

Гостите от Милан започнаха по-силно мача и още в 6-ата минута Зомер трябваше да показва класа, спасявайки с една ръка точен удар на Мората с левия крак. В 10-ата минута „росонерите“ откриха резултата след отличен индивидуален гол на Кристиан Пулишич. Американецът направи пробив през няколко противникови играчи, навлезе в полето и с прецизен шут прокара топката покрай Зомер – 0:1.

Интер отговори и веднага наложи натиск, който даде резултат в 28-ата минута. Отлична триходова комбинация между Барела, Лаутаро и Димарко завърши с точен удар с левия крак на италианския национал – 1:1. Никакъв шанс за реакция от страна на Менян. В самия край на първата част Тюрам беше близо да се разпише, но Менян с една ръка изби в корнер. В крайна сметка двата отбора се оттеглиха за почивка при равен резултат.

Втората част бе изцяло за Милан. Още в 46-ата минута гостите бяха близо до втори гол, след като Емерсон Роял намери отлично в полето Леао, но ударът с глава на португалеца беше спасен отлично от Зомер.

В 55-ата минута далечен удар на Чалханоглу не затрудни Менян, който улови с лекота. В 62-ата минута Интер организира отлична бърза атака на върха на която се озова Димарко, но в последния момент Габия с отлична намеса изби в корнер.

В средата на втората част отново дойде ред на Зомер да се намесва, пак след удар на Леао, който беше отлично изведен от Райндерс. 20 минути преди края картинката се повтори – отново Леао шутира точно, но Зомер демонстрира рефлекс.

В 72-ата минута Интер намери начин да отправи точен удар чрез Лаутаро, който засече центриране от ляво на Бастони, но Менян се беше позиционирал добре и спаси. Четвърт час преди края на редовното време Милан направи уникален пропуск. Райндерс изведе от дълбочина Ейбрахам, който останал очи в очи със Зомер стреля в аут.

Все пак логичното се случи в 89-ата минута, когато след центриране на Райндерс от свободен удар Габиа засече неспасяемо с глава – 1:2! В последните секунди на добавеното време резервата Окафор беше изведен сам срещу Зомер, но стреля изключително неточно. Това беше и последният игрови момент на „Сан Сиро“, след който последва финалният сигнал на главния съдия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков блесна с пълна сила за победоносен край на контролите за Олимпиакос
Александър Везенков блесна с пълна сила за победоносен край на контролите за Олимпиакос
Санкт Паули спъна Лайпциг за първа точка Бундеслигата
Санкт Паули спъна Лайпциг за първа точка Бундеслигата