Министър Ангелов провери как работят мобилните екипи за ваксиниране

от БНТ
10:29, 23.02.2021
Чете се за: 03:47 мин.
Още
министър ангелов провери работят мобилните екипи ваксиниране
Слушай новината

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов провери как върви работата на мобилните екипи, които ваксинират хората по места. Днес той пристигна на посещение в с. Малево, Хасковско.

Мобилният екип пристигна със 150 дози. Около 37 души вече получиха първа доза. В селото няма личен лекар, така че мобилният екип е облекчение за хората. Очаква се около 60 до 70 души да получат първата си доза - те са предимно възрастни хора.

Проф. Ангелов коментира, че ако ваксинирането продължи с тези темпове, още в началото на лятото ще се справим с проблема.

Той е доволен, че ваксинацията върви в темп. Призна, че има логистични проблеми, но те се решават на момента.

„Мобилните екипи са планирани много отдавна. В самото начало обявихме, че имаме готовност да направим 47 мобилни екипа. Има места, където хората нямат достъп до личен лекар, постоянен достъп до болници и ще се опитаме да компенсираме тези нужди навсякъде в страната“, заяви министърът.

„Изключително съм доволен, че върви ваксинацията с темпове, които на нас ни харесват. Все още имаме организационни проблеми на някои места, пренасочваме ваксини от едно място на друго. В София темпът на прилагането на ваксините е много голямо. Логистиката продължава“, увери той.

Борисов: Ние управляваме по най-добрия начин пандемията, това е безспорно

Винаги може да се направят нещата по-добре, призна министърът.

„Докато започне процесът да протича по най-гладкия начин, със сигурност ще има такъв тип логистични затруднения. Но това се случва навсякъде по света. Опашки има в много развити държави. Успяхме да убедим хората, че гласът на науката е по-силен от гласа на всички онези псевдо авторитети, които разпространяваха лъжи“, заяви проф. Ангелов.

Ще бъдат разкрити денонощни кабинети за ваксинация. А кметовете ще получат контакт и с човек, който ще координира работата на мобилните екипи по места, съобщи още здравният министър. Той е категоричен, че хаос около организацията с ваксинацията няма.

В село Малево пристигна и премиерът Бойко Борисов.

„Ние управляваме по най-добрия начин пандемията, това е безспорно. И всички колеги го отчитат, с възможно най-либералните мерки, с много дисциплинирано население, с маски, дистанция, и с перфектни доктори, медицински сестри и лаборанти. И в момента ние се справяме най-добре от всички с тази ужасна пандемия“, заяви Борисов.

„Снощи имахме мини съвет с Шарл Мишел и още 5-6 колеги, включително и холандския премиер. От сутринта толкова разговори проведох, дори самолета ни е готов. Кажат ли, че може вместо спирт, можем да докараме ваксини, веднага ще ги пратим, така че в това темпо, в което имаме в момента, да можем да го запазим. Четвъртък мисля, че идват от „Пфайзер“ още 16 000“, каза още премиерът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев и Попирин закриват програмата в сряда в Сингапур
Адриан Андреев и Попирин закриват програмата в сряда в Сингапур
Астрофизикът Тихомир Димитров: Земята стана едно голямо село
Астрофизикът Тихомир Димитров: Земята стана едно голямо село