НОВИНИ

Министър Атанасов и кметът Фандъкова обсъдиха статута на 8 исторически сгради в София

bnt avatar logo
от БНТ
16:34, 02.02.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Още
министър атанасов кметът фандъкова обсъдиха статута исторически сгради софия
Снимка: Архив
Слушай новината

Връщане и актуализиране на статута на паметници на културата на 8 исторически сгради поиска кметът на София Йорданка Фандъкова от министъра на културата Атанас Атанасов. На работната среща присъстваха още главният архитект на София арх. Здравко Здравков и зам.-министърът на културата арх. Бойко Кадинов.

Министър Атанасов и кметът Фандъкова се уговориха да бъде изработена единна позиция на двете институции за промени в Закона за културното наследство, с които да се създадат по-ясни правила за налагане на принудителната мярка „законна ипотека“ на сгради паметници, които не се поддържат от собствениците им.

До момента кметът Фандъкова е изпратила искания за връщане на статута на недвижима културна ценност на бившата къща на арх. Янаки Шамарджиев, разположена на бул. „Цариградско шосе“ №37, сграда на наследници на Тодор Хаджипетров, ул. „Шести септември“ №49, сграда на ген. Андреев на ул. „Кузман Шапкарев“ №3, сграда на ул. „Стара планина“ №9, сграда на Георги Аврамов на ул. „Искър“ № 18.

Освен това Столична община настоява статутът на къщата на Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ №7 да бъде актуализиран за историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

Столичната община спечели делото срещу собственика за изработване на нов устройствен план. С него ще отпадне предвиждането на имота „за хотел“ и вграждането на къщата във фасадата на 7-етажен хотел, одобрено през 2004 г. Актуализирането на статута е следващата стъпка за запазване и възстановяване на къщата на Гешов.

За запазване на къщата на ул. „Ангел Кънчев“ №3 Столична община е поискала от Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство да приеме режими на защита. Още през 2018 г. Столична община предложи на НИНКН да предостави статут на сградата на ул. „Хан Крум“ №30, която е в характерния за началото на 20 век неокласицизъм.

На срещата бяха обсъдени възможностите за надграждане на програма „Културно наследство“ на Столична община във фазата на изпълнение на консервационните и реставрационни дейности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павел Ангелов с първа тренировка в Пекин
Павел Ангелов с първа тренировка в Пекин
Кола пламна на оживена улица в Благоевград
Кола пламна на оживена улица в Благоевград