НОВИНИ

Министър Балтова: Туроператорите трябва да докажат, че са използвали правомерно изплатените средства

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:58, 29.06.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Бизнес
Снимка: Ирина Цонева
Слушай новината

След среща на Обединение "Бъдеще за туризма" с министър Стела Балтова говорителят на кабинета Антон Кутев заяви, че това не е нито първа, нито последна среща, но е било важно да се чуе позицията на протестиращите.

Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризма" коментира условията за кандидатстване за помощта от 16,5 млн. лева за разплащане с крайни клиенти.

Разговорите ще продължат и утре, каза тя и изрази надеждата, че различията с министерството ще бъдат преодолени.

"Постановлението за безвъзмездна помощ е изцяло законосъобразно. Туроператорите трябва да докажат, че средствата, които са получили с първата част от помощта, са изразходвани правилно за разплащане с клиентите. Ще има допълнителни онлайн разяснения за кандидатстване", каза министър Балтова.

Туроператори излязоха на протест - искат оставката на служебния министър на туризма

Туроператорите предложиха да се анулира тази нотификация и да се върви към нова.

"Мисля, че ще постигнем споразумение", каза Стела Балтова.

Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризма" заяви, че искането за оставка на Стела Балтова е било крайно средство, за да влязат в диалог.

"Проблемът ни е, че постановлението на Министерския съвет е в противоречие с член 26 А, не ни помага да вземем помощта, а ни дават критерии, които са непреодолими", каза Илиева.

"Може да се стигне до нова нотификация, само ако браншът го поиска и няма друга възможност", каза Антон Кутев.

Почивките на 150 000 български туристи са пред провал, след като големият гръцки туроператор "Музенидис травъл" обяви, че спира работа до 31 юли. Дотогава базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си, и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

Относно "Музенидис Травъл" Стела Балтова заяви: "Това, което се случи, показва, че компанията и в Гърция, и в България има проблеми. Миналия петък бяхме информирани и аз веднага поисках от моя гръцки колега информация. Към момента гръцката държава не смята да подпомага туроператора. Българската компания дължи много средства и не е включена в гаранционен фонд, а само застраховка, която е много малка".

"Тази помощ ни е жизнено необходима. Ако се наложи втора процедура, това означава месец и половина", каза Павлина Илиева.

"Правителството има желание да реши проблема възможно най-бързо", каза Антон Кутев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец откупи трансферните права на Текпетей
Лудогорец откупи трансферните права на Текпетей
Бури и градушки удариха Южна Германия и Швейцария
Бури и градушки удариха Южна Германия и Швейцария