НОВИНИ

Министър Гвоздейков обсъди модернизацията на жп транспорта у нас с посланика на Германия

министър гвоздейков обсъди модернизацията транспорта нас посланика германия
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 01.09.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Търсим възможности за закупуване или наемане в кратки срокове на нов железопътен подвижен състав, като сме изпратили запитвания и до няколко компании от Германия. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на среща с посланика на Федерална република Германия у нас Н.Пр. Ирене Планк.

„Нашата амбиция е да стартираме в спешен порядък дългоочакваната модернизация на жп транспорта, за която от десетилетие само се говори, но няма съществен напредък“, заяви Гвоздейков.

Той представи стъпките, които са предприети до момента и подчерта, че е важно какви ще бъдат резултатите от пазарното проучване, за което все още се очакват отговори от няколко компании. Посланик Ирене Планк подчерта, че Германия има готовност да съдейства на България в процеса по модернизиране на този транспорт.

Двамата обсъдиха и прехвърлянето на управлението на пристанищен терминал „Росенец“ към държавата след прекратената концесия на 15 август 2023 г. Министър Гвоздейков обясни, че скоро ще бъде сключено споразумение с „Лукойл“ и не се очаква да има прекъсване на работния процес на терминала.

По отношение на коридорите на солидарността министър Гвоздейков посочи, че предвид ситуацията в Черно море, се работи по алтернативен маршрут, преминаващ през България, за доставка на украинско зърно. „Сухопътният коридор Украйна – Румъния – България – Александруполис беше обсъден на среща между министър-председателите на България и Гърция, като гръцката страна подкрепи тази инициатива. България е създала капацитет за преминаване на 5000 тона украинско зърно за 24 часа“, уточни транспортният министър.

Посланик Планк потвърди, че Германия подкрепя присъединяването на България към Шенген. Министър Гвоздейков посочи, че товарният трафик по границите, както и мигрантската вълна, ще бъдат преодолени много по-лесно след приемането ни в Шенген.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възобновяват делото за убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина
Възобновяват делото за убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина
Юлия Стаматова е полуфиналистка на тенис турнира в Брашов
Юлия Стаматова е полуфиналистка на тенис турнира в Брашов