НОВИНИ

Министър Кацаров: До 10 дни ще навлезем в "оранжевата зона" на Ковид

Министър Кацаров: До 10 дни ще навлезем в "оранжевата зона" на Ковид
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:33, 06.08.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Здраве
Слушай новината

Страната ни се намира на прага на трета вълна. Все още се намираме в зелената зона, но тенденцията е, че до 7 - 10 дни ще навлезем в т.нар. "оранжева зона" или второ ниво на опасност - над 100 случая на 100 000 души. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща при президента Румен Радев за състоянието и тенденциите на развитие на пандемията.

Кацаров увери, че Министерството на здравеопазването има разработен план за вариантите за разпространение на вируса, включително и за най-тежката ситуация. Планирани са всички необходими мерки, включително и за работата на здравната система - болнична помощ, спешна помощ, лекарства. Има и разработен вече протокол за поведение.

Всяка една от областите има необходимата степен на готовност за посрещане на пациенти с Ковид, има необходимата осигуреност на лекарства за лечение, направени са стъпки за осигуряване на резерви - допълнителни количества лекарства.

Страната ни в голямата си част е готова да посрещне следващата вълна от Ковид, каза здравният министър.

Това, което не може да се промени, е ниското ниво на ваксинация, резултат от катастрофално стартиралата ваксинация с липса на ваксини и противоречиви послания, което създаде отношение против ваксините, допълни той.

Кацаров цитира положителна статистика - до този момент близо 70% от лекарите са с поставени ваксини, а броят на ваксинирани хора над 60-годишна възраст е голям.

Близо 1 млн. души са получили по една доза от ваксините.

Здравният министър каза, че се нуждаят спешно от актуализация на бюджета, тъй като всички резерви по заплащането на първа линия на медиците са изчерпани напълно.

Променена е методиката за заплащане, но ако НС не приеме спешна актуализация, няма да има никакви резерви да се посрещнат нарастващите нужди от финансиране по време на епидемията, в това число на лекарства. Нужна е актуализация и на бюджета на НЗОК, която играе голяма роля при нова вълна, допълни още служебният здравен министър.

Министри поискаха НС да гласува актуализацията на бюджета, за да сме готови при нова ковид вълна

Кацаров заяви още, че основната отговорност за това колко добре ще се справим с кризата е на всеки нас.

На въпрос на президента здравният министър заяви, че е необходима финансова подкрепа по отношение на допълнителните заплащания, свързани с Ковид. Тази подкрепа не може да бъде отлагана и той се надява НС в максимално бързи срокове да реши този проблем.

Системата разполага с достатъчно тестове, предпазни облекла, препарати за дезинфекция, увери здравният министър.

Служебният премиер Стефан Янев уточни, че ще разчитат на експертизата от Министерството на здравеопазването, както и на подготвения от тях план. Той трябва да е гъвкав по отношение на препоръките и мерките, които се взимат.

За ваксинацията Янев заяви, че по информация новият вариант Делта преминава по-леко при ваксинирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мексико надви Япония в мача за бронза
Мексико надви Япония в мача за бронза
Прокуратурата в Бургас се семосезира за незаконно извеждане на отпадни води в морето
Прокуратурата в Бургас се семосезира за незаконно извеждане на отпадни води в морето