НОВИНИ

Министър Кирил Петков се срещна с търговските представители зад граница

кирил петков ббр дава повече млн кредит
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:59, 02.06.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Водещите механизми, за да излезем по-бързо от усложнената икономическа обстановка и за устойчиво възстановяване на икономиката ни, са увеличаването на износа на стоки и услуги и на чуждестранните инвестиции. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков, който проведе видеоконферентна среща с икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в цял свят. В онлайн срещата се включиха още министърът на туризма Стела Балтова и заместник-министърът на икономиката Калина Константинова.

Министър Петков акцентира върху важността на българските търговски аташета в този процес и за представянето на България като първокласна дестинация.

"За мен е важно да покажем, че може да се постигнат високи резултати. Вие сте лицето на България по света", каза Кирил Петков. По думите му има голям потенциал за българския експорт и за инвестициите.

По време на срещата стана ясно, че ще бъде направено своеобразно състезание между търговските аташета в българските посолства по целия свят за привличане на инвестиции и подпомагане на експорта. След това аташетата ще бъдат класирани съобразно постигнатите резултати.

"В това малко време може да постигнем огромни успехи за бизнеса. Проектът, който развиваме с вас, е важен и позитивен. Един инвеститорски проект не може да се случи за 2 месеца, както и експортна сделка, но на ниво интерес и започване на разговори е възможно", посочи Кирил Петков.

Той подчерта, че българската икономика дългосрочно се базира на компании, които имат експортен потенциал.

"Имаме 400 хиляди активни компании, от които реално само 14% имат експортен капитал, те дългосрочно определят стандарта на живот в страната и произвеждат възможността за навлизане на свеж капитал в България, която е малка отворена икономика. Това, заедно с чуждестранните инвестиции, са единствените дългосрочно здравословни варианти за навлизане на чужд капитал", изтъкна Кирил Петков.

На срещата беше обсъдена още и подкрепа на туристическия сектор, от страна на СТИВ и активна работа за подпомагане на туризма и привличане на туристи в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Витанов: Не съм получил половин милион за работата си в НОЩ
Николай Витанов: Не съм получил половин милион за работата си в НОЩ
7 са кандидатите за кмет на община Благоевград
7 са кандидатите за кмет на община Благоевград