НОВИНИ

Министър Кралев: Лекарите показват изключителен професионализъм в екстремни условия

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:14, 11.09.2020
Чете се за: 01:39 мин.
Други спортове
министър кралев лекарите показват изключителен професионализъм екстремни условия

Министърът на младежта и Спорта, Красен Кралев говори за първи път откакто преди няколко дни бе изписан от болницата в родния си град Варна, след като прекара 13 дни там в битка с COVID-19.

Министър Кралев заяви, че в нито един момент не е подценил сериозността на ситуацията и отначалото е спазвал противоепидемичните мерки

“Не мога да кажа, че съм подценявал вируса. От самото начало съм спазвал абсолютно всички противоепидемични мерки, но съм си изпълнявал и задълженията като министър. Това включва срещи с много хора и посещения на публични събития, което крие своите рискове."

Той призова всички хора да продължат да се съобразяват с наложените мерки, защото към този момент те са единствения сигурен начин за справяне с вируса

“Няма как човек да знае къде ще се зарази с вируса. Много хора са носители на вируса и го носят безсимптомно, така че самите те не знаят, че могат да заразят хората около себе си. Опасността е голяма. Вярно е, че 80% го прекарват без симптоми и много леко, но при останалите 20% рискът е огромен и никой не е застрахован в коя група ще попадне. Единственият шанс, който имаме в момента, е да продължим да спазваме противоепидемичните мерки, без да се изпада в крайности, но трябва да се научим да живеем по малко по-различен начин, защото този вирус ще продължи да бъде сред нас, ще продължи да отнема човешки животи и не трябва в никакъв случай да се подценява."

Министърът не пропусна още веднъж да подчертае тежестта на условията, в които работят всички лекари в страната и също така благодари на екипа на болницата, който се е грижил за него по време на престоя му.

"Не трябва да се подценява и трудът на лекарите. Те са хората на първа линия в битката с COVID-19. Показват изключителен професионализъм в екстремни условия. Те са всеотдайни хора, които работят на 12-часови смени. В продължение на 4 часа са в защитни облекла с шлемове, маски, гащеризони. Тези хора работят с риск за живота си в екстремни условия, а след това се прибират при своите близки, съзнавайки, че има огромен риск да предадат вируса на тях. Благодарен съм на всички, които положиха грижи за подобряване на моето здравословно състояние. Възхитен съм от това, което видях в УМБАЛ “Св. Марина” и от екипа на отделението за интензивно лечение и неинтензивна вентилация, ръководен от д-р Валентина Димитрова.”

Накрая Кралев говори и за това как близките хора приемат подобна ситуация и как можем да ги предпазим от заразяване с вируса.

“Един от най-тежките моменти е притеснението за близките. Това е на чисто психологическо ниво. Докато не излязат техните проби започваш да чувстваш вина за това, че не си предотвратил заразяването с вируса, че поставяш в опасност и тях. Но никой не е застрахован. Ако знаем къде може да се докоснем до вируса и къде може да контактуваме с него ще се пазим много повече. Слава Богу около мен всички бяха здрави. Това се дължи и на това, че аз спазвах противоепидемичните мерки. Шансът да заразя някого беше лимитиран.”

Спортният министър продължава да бъде изолиран до даването на две отрицателни проби за наличие на коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минималното обезщетение за безработица става 12 лева на ден
Минималното обезщетение за безработица става 12 лева на ден
Увеличава се ерозията на почвата в Рила заради големия брой туристи, нарушаващи правилата
Увеличава се ерозията на почвата в Рила заради големия брой туристи, нарушаващи правилата