НОВИНИ

Министърът на е-управление: Атаката срещу сайта на НС е сериозна, източникът се установява

Александър Марков
от Александър Марков
12:52, 15.07.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
министърът управление атаката сайта сериозна източникът установява
Слушай новината

Атаката срещу уебстраницата на Народното събрание е била сериозна, обясни пред БНТ министърът за електронното управление Александър Йоловски. Работи се по установяването на източника.

"Това е стандартна атака "отказ от услуга", при която не са достъпни услугите и самата интернет страница на НС. Атаката не е била твърде голяма, но когато една институция се спасява самостоятелно, винаги това е по-тежко, така че, ако тази атака беше насочена към други системи на електронното управление, тя нямаше да е успешна", заяви той.

На въпрос дали може да потвърди, че източникът е руска хакерска група, той отговори, че е напълно възможно.

"Но в крайна сметка трудно се проверяват тези неща и резултатът е важен. Не кой атакува, а как ще защитаваме, така че ние ускорено работим с администрацията на НС за предотвратяване на такива атаки в бъдеще", посочи Йоловски.

През последните 12 месеца са отразени над 80 атаки по държавна електронна инфраструктура, обясни той. Последната и най-голяма атака е била миналия месец.

"Тя беше атака към ресурсите на електронното управление, но тъй като ние сме се подготвили адекватно, предвидили сме съответния ресурс и защити, и в крайна сметка никой не разбра. И това е задачата на киберзащитата, тя адекватно да отразява всички атаки", разказа министърът на електронното управление.

Той допълни, че в момента се работи с администрацията на Народното събрание, за да се подсилят защитите на сайта. Ще се работи за това електронната инфраструктура и на други държавни институции да минат на защита към министерството на електронното управление.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА и ЦСКА 1948 научиха часовете и съдиите на мачовете си в Лигата на конференциите
ЦСКА и ЦСКА 1948 научиха часовете и съдиите на мачовете си в Лигата на конференциите
ЕС определи 15 юли за Ден в памет на жертвите на климатичните промени
ЕС определи 15 юли за Ден в памет на жертвите на климатичните промени