НОВИНИ

Министърът на енергетиката на Азербайджан: Ще имаме дългосрочни доставки на газ за България

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 11.05.2022
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
Слушай новината

Преговорите между Азербайджан и България за доставки на азерски природен газ продължават. Министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов е на посещение у нас, като преди дни се срещна с премиера Кирил Петков. Днес министър Шахбазов даде специално интервю за "Светът и ние" по темата за енергийните източници и диверсифицирането на газовите доставки. С него разговаря Николай Кръстев.

Каква е ролята на Азербайджан при доставката на газ на Балканите?

Парвиз Шахбазов: Вие знаете, че Азербайджан е инициатор на големия проект за Южен газов коридор, чрез който азербайджанският газ вече се доставя на Балканите. Разбира се, България е една от страните, които получават този газ непосредствено през интерконектора Гърция - България. Азербайджан има дългосрочен проект с вашата страна в съответствие, с който по този договор ние ще имаме дългосрочни доставки на природен газ непосредствено от Азербайджан за България по същата инфраструктура.

Как според вас Азербайджан гледа на ролята на интерконектора между България и Гърция, дали наистина той е стратегически, както всички смятат?

Парвиз Шахбазов: Да, това е абсолютно важно звено в проекта за Южен газов коридор, тъй като по начало в този проект участваха седем страни, включително и България, които се присъединява към Южния газов коридор чрез този интерконектор, както и за пълната му реализация. На първия етап на Южния газов коридор този интерконектор има голямо значение.

Както виждаме днес той има голямо значение и за Румъния, след като минава и през България?

Парвиз Шахбазов: Знаете ли, трябва да се каже, че България има достатъчно разклонена мрежа от интерконектори със своите съседи. Така че, ако азербайджанския газ попада на българския пазар и днес той вече се доставя на този пазар, то когато интерконекторът Гърция - България бъде готов, доставките ще нараснат. И естествено, през България азербайджанският газ ще може на практика и чрез другите интерконектори да попадне в съседните страни.

Как гледате вие в този план на стабилността на доставките, от гледна точка на енергийната сигурност?

Парвиз Шахбазов: Както знаете, в рамките на Южния газов коридор са подписани дългосрочни договори и Азербайджан не само по тези договори, но и през цялата история на дейността си в сферата на енергийните договаряния винаги е изпълнявал своите задължения. Днес ние имаме дългосрочни договори в рамките на Южния газов коридор. Те са подписани за години напред, някои от тях са за 25 години, така че в техните рамките Азербайджан ще изпълнява своите задължения, това ще бъде сигурно и дългосрочно.

Готов ли е Азербайджан да увеличи количеството газ за Европа, и в частност за Западните Балкани?

Парвиз Шахбазов: Както знаете, Южният газов коридор от самото начало е бил проектиран по такъв начин, че мощностите на доставките на енергоресурси, в дадения случай на природен газ, да могат да бъдат увеличавани двойно. Така че сега ние работим върху разширяването на Южния газов коридор и когато тази инфраструктура бъде приведена в съответствие, разбира се в рамките на дадения проект, ние ще увеличим доставките на природен газ от Азербайджан за Европа.

Къде се намира България на азербайджанската енергийна карта?

Парвиз Шахбазов: Мога да кажа, че чрез проекта на Южния газов коридор България е пряк партньор за Азербайджан. Днес тази инфраструктура ни обединява и затова България е много важен за нас партньор в тази област.

България води преговори с Азербайджан за допълнителни доставки на газ. Доколко е възможно, според Вас, да се увеличи количеството газ през газовия интерконектор между Гърция и България?

Парвиз Шахбазов: Днес ние работим за това, до края на годината да увеличим доставките на договорения природен газ и за да бъде постигнато интерконекторът между Гърция и България да бъде предаден за експлоатация. Щом това бъде направено, съответно и доставките на договорения природен газ за България ще бъдат увеличени.

Заинтересован ли е Азербайджан и от други енергийни проекти, които да осъществи в България и на Балканите?

Парвиз Шахбазов: Всичко зависи от това, за какви енергийни проекти говорите. Но днес смятам, че всички ние сме ангажирани с въпроса за пълната реализация на Южния газов коридор. След като бъде завършен първият етап на този проект, смятам че можем, в рамките на двустранните контакти и сътрудничество между Азербайджан и България също така да разглеждаме и други проекти, като например проекти в сферата на зелената енергетика, те са много актуални. Азербайджан днес много сериозно се занимава с тези въпроси вътре в страната, така че бихме могли да си сътрудничим и с България в тази област.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив се раздели с Петър Вуцов
Ботев Пловдив се раздели с Петър Вуцов
Вандерсон напуска Лудогорец след мача с Черно море
Вандерсон напуска Лудогорец след мача с Черно море