НОВИНИ

Министърът на финансите иска министерствата да намалят с 20% разходите си заради риск за бюджета?

Министърът на финансите иска министерствата да намалят с 20% разходите си заради риск за бюджета?
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
13:48, 15.03.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният финансов министър Росица Велкова е поискала от всички свои колеги министри да намалят разходите си с 20% заради риск за бюджета. Тя е изпратила писмо до премиера и министрите с обосновка за това свое искане снощи, часове преди заседанието на МС, пише "24 часа".

Причините за тревогата на Велкова са значителните по размер разходи от закони, гласувани от предишни народни събрания. Изпълнението им води до влошаване на бюджетното салдо - то се очертава да бъде с дефицит около 7% от БВП.

Тъй като някои от мерките, приети от 47-ото Народно събрание през 2022 г., влязоха в сила в края на годината, дефицитът за 2022 г. остана в рамките на фискалните ограничения по националното и европейското законодателство. Целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят обаче до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6 - 7% от БВП.

Ето кои рискове посочват от министерството на финансите, за да аргументират исканото орязване на разходите на министерствата.

1. Сериозно се влошава в средносрочен план поддържаната фискална устойчивост;

2. Променя се структурата на разходите в полза на постоянните разходи за социални плащания и възнаграждения и липса на гъвкавост за отпадане на действащи и реализиране на нови политики и програми;

3. Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит още на база на прогнози за нарушаване на фискалните правила, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания;

4. Отлагане за неопределено време присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото;

5. Вероятност от влошаване на кредитния рейтинг на страната;

6. Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга. При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема;

7. При запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60 % от БВП.

На брифинг по-късно Росица Велкова отрече да са обсъждани ограничения на разходите на министерствата с 20% и представи намеренията на кабинета да предложи Бюджет 2023, който върви с промени в някои данъци и орязване на представителните разходи, парите за командировки и издръжка.

МФ ще предложи Бюджет 2023 с дефицит от 3%, промяна на данъци и орязване на разходи

Концепцията за проекта на Бюджет 2023 беше приета под формата на протоколно решение на днешното заседание на Министерски съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанската Ла Лига критикува решенията на ФИФА за увеличаването на мачовете на Мондиал 2026
Испанската Ла Лига критикува решенията на ФИФА за увеличаването на мачовете на Мондиал 2026
Георги Йомов е наказан за четири години заради допинг
Георги Йомов е наказан за четири години заради допинг