Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

МФ ще предложи Бюджет 2023 с дефицит от 3%, данъчни промени и орязване на разходи

от БНТ
14:27, 15.03.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
министърът финансите иска министерствата намалят разходите заради риск бюджета
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министерство на финансите подготвя проект на Бюджет 2023 с дефицит от 3%, промяна на данъци и орязване на някои разходи. Това стана ясно на брифинг на служебния финансов министър Росица Велкова.

Проектът предвижда:

  • въвеждането на т.нар. "данък свръхпечалба" - еднократна солидарна вноска за второ полугодие за 2023
  • 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба
  • увеличение на тол такси и концесионни възнаграждения
  • възстановяване на някои от намалените ДДС ставки. Предвижда се по-ниско ДДС да остане само за хляба, брашното, бебешките храни и книгите
  • увеличаване на акциза на е-цигари, става въпрос за т.нар. вейпове, не за нагреваемия тютюн
  • деклариране ДДС при регистрираните рискови стоки
  • ограничаване на командировки, представителни разходи и разходи за издръжка

Изпълнението на тези мерки ще гарантира изпълнението на Швейцарското правило за индексация на пенсиите, изплащането на увеличените заплати, както и увеличение на заплатите в бюджетния сектор, но само на институциите, които не са увеличавали заплати през 2022 г., посочи финансовият министър Росица Велкова.

Тя коментира, че теоретично има опасност за падане на валутния борд, ако дефицитите в държавата станат прекомерно високи. Целта на готвения от правителството проектобюджет е дефицитът да се ограничи до 3%.

"Ако дефицитът бъде увеличен над 3% няма да отговаряме на критерия за дефицита. Това значи, че трябва да имаме по-висок дълг, което пък значи по-трудно набиране на ликвидност на международните капиталови пазари. Защото при един по-висок дефицит и загубване на перспективата за влизане в еврозоната, международните инвеститори не биха дали такава доходност, каквато имахме, да речем на януарската емисия тази година. Възможно е и да не може да се набере обем. И при условие, че не може да се набере дълг, е възможно да се прибегне и до заем от Международния валутен фонд", посочи Велкова.

Велкова отрече мерките да съдържат конкретни препоръки към министерствата за орязване на 20% от разходите им. По-рано се появиха публикации, според които служебният финансов министър Росица Велкова е поискала от всички свои колеги министри да намалят разходите си с 20% заради риск за бюджета.

"За 20% не е воден дебат, защото се обсъжда 90% буфер, което означава 10% ограничаване на разходите и то само в четвърто тримесечие и то при евентуално повишено салдо. Това значи, че ако разходите се придържат към планираното, няма да има ограничение", обясни тя.

По изчисленията на финансовото министерство мерките ще вкарат в бюджета над 6 млрд. лв.

Мерките, заедно с проекта за Бюджет 2023 ще бъдат предложени за обсъждане на 49-ото Народно събрание, като окончателното решение е на парламента.

Предлаганите промени в данъчните закони ще бъдат публикувани на 17 март. На 3 април Министерство на финансите ще представи проектобюджета за обществено обсъждане и ще започнат съгласувателни процедури с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Целта е проекта на Бюджет 2023 да бъде разгледан от МС на 26 април и в законово установения срок да бъде внесен в НС.

Концепцията за проекта на Бюджет 2023 беше приета под формата на протоколно решение на днешното заседание на Министерски съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дават допълнителни 10 млн. лева за строеж и ремонти на детски ясли, градини и училища
Дават допълнителни 10 млн. лева за строеж и ремонти на детски ясли, градини и училища
До 40 млн. лева ще е държавната гаранция за кредитиране на студенти и докторанти
До 40 млн. лева ще е държавната гаранция за кредитиране на студенти и докторанти