Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министърът на правосъдието се срещна с ръководството и съдии от ВКС

bnt avatar logo
от БНТ
16:02, 21.10.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
министърът правосъдието срещна ръководството съдии вкс
Слушай новината

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместник-министрите Юлия Ковачева и Иван Демерджиев се срещнаха с и. ф. председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова – ръководител на Търговската колегия, зам.-председателят и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова, и. ф. зам.-председател и ръководител на Гражданската колегия Емануела Балевска и върховни съдии от трите колегии. Основните теми на дискусията бяха работата на ВКС с Единната информационна система на съдилищата, както и начините за подобряване на процедурата при провеждането на конкурсите в съдебната система.

„Прибързаното въвеждане на изцяло електронно правосъдие може да бъде провал за съдебната система. Необходим е преходен период за няколко години, в които да се запази класическото правосъдие заедно с електронното”, заяви министър Стоилов.

Той допълни, че през това време ще се отстранят проблемите, които могат да засегнат валидността на юридическите актове. Пое ангажимент министерството да разработи съответните законови промени, така че да се осигури тази възможност.

Проф. Стоилов подчерта, че е важно да се върви към реално електронно правосъдие и е необходимо свързването и пълноценно съчетаване на Единната информационна система на съдилищата с Единен портал за електронно правосъдие, чието доизграждане предстои.

На срещата беше обсъдена и темата за провеждането на конкурси в съдебната система. Министър Стоилов предложи делата за конкурси във върховните съдилища да се разглеждат от смесени състави на съдии от ВАС и ВКС.

„Ако има съгласие, ние сме готови съвместно да изготвим законопроект. Виждаме проблемите, но искаме съдиите да помогнат”, допълни заместник-министър Иван Демерджиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гимнастичката Мелникова донесе злато за Русия след 11-годишно чакане
Гимнастичката Мелникова донесе злато за Русия след 11-годишно чакане
Задържаха мъж, откраднал с измама пари от бензиностанция в София
Задържаха мъж, откраднал с измама пари от бензиностанция в София