НОВИНИ

Министърът на спорта не даде мотив за смяната на ръководството на БСТ

министърът спорта даде мотив смяната ръководството бст
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 17.01.2022
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев не разкри мотивите си за смяната на ръководството на Българския спортен тотализатор.

Василев заяви, че мандатът на сегашното ръководство на тотализатора е прекратен едностранно.

"Не съм длъжен да давам мотиви. Законът за публичните предприятия ми дава възможност като министър да прекратявам това мандатно правоотношение предсрочно и аз това направих. Разговаряхме върху всички възможни варианти за прекратяване на взаимоотношения и заедно стигнахме до извода, че тяхното мандатно правоотношение ще бъде прекратено едностранно от мен", заяви министърът.

Спортният министър сподели, че предпочита да работи с нов екип, който не е политизиран.

"Смених ръководството на БСТ, защото така съм преценил. Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което съм назначил до провеждането на конкурс и не е политизирано. Не казвам, че те са политизирани, но предпочитан да съм в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество, както и във всички дружества, свързани с ММС", добави той.

Радостин Василев допълни, че новият шеф на БСТ ще бъде обявен скоро, а действащият изпълнителен директор Любомир Петров ще остане в дружеството за неопределен период.

"Новият шеф на БСТ ще бъде обявен официално, когато вземем решението. Съвсем скоро ще има решение на въпроса. Ще продължим комуникацията с действащия изпълнителен директор на тотализатора, твърде възможно е да има период, в който той ще остане в БСТ. Мисля, че с тях имахме много колегиален разговор, няма скандал тук", каза Василев.

Министър Василев отказа да коментира данните за печалбите и загубите на тотализатора, които Петров представи на пресконференция днес.

"Тепърва ще се прави счетоводен и икономически-финансов анализ на самия тотализатор, за да няма спекулации действително колко са печалбите и загубите. Аз работя само с данни, които са по счетоводство и така предпочитам да коментирам, когато вътре има направен независим одит", заяви новият министър на спорта.

Василев допълни, че ще възложи заповед да бъде направен независим одит на БСТ, за да се разбере действителното състояние на дружеството.

"В момента аз съм министър и принципал, но съм извън системата на БСТ и не мога да надникна и да разбера какво става вътре. Това е причината лично да се ангажирам с БСТ. Ще възложа със заповед да бъде направен независим одит на тотализатора. Ще подложа на анализ абсолютно всички приходи, разходи и договори в БСТ, за да мога да бъда сигурен по какъв начин се е стигнало до тези цифри. Счетоводните отчети в края на годината могат да бъдат много различни от действителното състояние на самия тотализатор. Надявам се БСТ да е в положително състояние. Тепърва ще разберем", каза той.

На финал Радостин Василев сподели, че ще направи всичко необходимо БСТ да генерира печалбите, които му прилягат като монополист на пазара.

Най-важно е какво очаква сегашното и бъдещото ръководство на спортния тотализатор. Като принципал на дружеството очаквам печалби, защото това дружество реализира държавната политика в хазарта. Очаквам търговски резултати. Шансът за развитието на тотализатора е повишаването на неговата дейност във връзка с организирането на лотарийните игри. Ще направя всичко необходимо, за да може това дружество да реализира печалба, която му се прилага като монополист на пазара. Именно монополът дава шанс на БСТ да изкарва повече средства. Всяко друго решение би го обезкървило, както беше дълги години преди това", завърши министър Василев.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цацаров поиска прокуратурата да го провери
Цацаров поиска прокуратурата да го провери
Регионалният министър освободи изпълнителния директор на "Автомагистрали"
Регионалният министър освободи изпълнителния директор на "Автомагистрали"