НОВИНИ

Изпълнителният директор на БСТ: Никога тотализаторът не е генерирал толкова приходи към държавата, колкото през 2021

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:40, 17.01.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
нап започна проверка българския спортен тотализатор
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров даде извънредна пресконференция по повод коментарите на спортния министър Радостин Василев през изминалата седмица, че дружеството се намира в изключителни тежки проблеми и е претърпяло сериозни загуби през последните години.

Петров отговори на тези твърдения, като разкри, че БСТ е регистрирало големи печалби през последните две години и окачестви като "счетоводни" загубите между 2017 и 2019 година.

"Когато бях назначен в тотализатора получих задачата да го поведа в посока на растеж и развитие. Общата печалба за 2021 година е 53 млн. лева. Това е сумата от парите платени към министерството плюс парите, които остават след всички разходи (данъци, заплати и т.н.). За 2020 година печалбата е 38,5 млн. лева. За годините преди 2019 има реализирани счетоводни загуби, така че като реални финансови показатели тотото не е било на загуба. Също така за последните две години процентите на печалбата спрямо общия оборот от хазартни приходи расте", коментира Любомир Петров.

Изпълнителният директор на БСТ продължи с думите, че за изминалата година дружеството е генерирало толкова пари към държавата, колко никога досега.

"Никога тотализаторът не е генерирал толкова пари към държавата, колкото през 2021 година. Това са общо 84,5 млн. лева, което е почти цялата издръжка на министерството на спорта. Ако държавата има интерес, ние може да вдигнем още няколко пъти оборота, съответно няколко пъти отчисленията и данъците, така че да можем да финансираме изцяло спорта и да има достатъчно пари за федерациите", заяви Петров.

Любомир Петров допълни още, че в момента по сметките на тотализатора има налични 55 млн. лева, което е най-големият ресурс в историята на БСТ.

"Когато аз постъпих в тотализатора по сметките имаше в наличност 4 млн. лева, а сега има 55 млн. лева. Никога в 65-годишната история на тотализатора той не е разполагал с такъв голям ресурс. Нашите играчи могат да бъдат спокойни, че всички печалби ще бъдат изплатени", коментира изпълнителният директор на БСТ.

Накрая Любомир Петров обяви, че по-късно днес му предстои среща с министър Василев и допълни, че не възнамерява да предприема действия срещу решението на спортния министър да го освободи от длъжност, както бе обявено миналия четвъртък.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович е на път за Белград - има ли забрана да посещава Австралия?
Джокович е на път за Белград - има ли забрана да посещава Австралия?
Сотир Цацаров депозира оставката си
Сотир Цацаров депозира оставката си