НОВИНИ

Министерски обещания заради мръсния въздух в Русе

Сигналите за замърсяване в дунавския град са ежедневие

bnt avatar logo
от БНТ
11:01, 09.01.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Заради по-студеното време и високото промишлено производство, Русе се нарежда сред градовете с най-мръсен въздух. Сигналите за замърсяване са ежедневие. За да реши този проблем в града пристигна екоминистърът Юлиян Попов.

Последната глоба за предприятие замърсител в Русе е 10 000 лв. След поредицата от протести за чист въздух, хората от екологичното сдружение „Дишай, Русе“ настояват за по-сериозни глоби, които по този начин да имат наистина превантивен характер, вместо да са просто част от месечния разход на предприятията.

"Ние настояваме за обстоен анализ на това какво диша русенецът реално, за да може да се знае какви са замърсителите да се знае с какви уреди евентуално могат да се търсят и като се знае вече какви са уредите тогава път изпълнителната агенция по околна среда да се снабди с такива уреди и да се дадат малко повече правомощия на РИОСВ съвместно с изпълнителната агенция за да могат да глобяват ако въобще засекат нещо", каза Ростислав Кандиларов - председател на Екологично сдружение „Дишай, Русе“

От своя страна екоминистърът се ангажира със законодателни промени относно замърсяването от различните промишлени производства, какво още обеща той пред русенци.

"Един от основните ангажименти на нашата работа върху законодателство и нормативна база въобще за справяне с миризмите, което както стана дума в нашите дискусии, е един изключително комплексен въпрос, който изисква да анализираме опита на много, много държави, защото няма европейско законодателство или нормативи по този въпрос. Мисля, че трябва да поискаме от самите оператори - предприятия, те да ни представят собствените програми за подобряване на тяхната работа. Това, разбира се, не ни освобождава от ангажимента ние да оказваме контрол. Ангажирах се с по-сериозен анализ на състоянието на въздуха, източниците, проблемите, които са се натрупали, за да имам ясна основа. Ще направим анализ на здравното състояние, на заболяванията", каза министър Юлиан Попов.

Днес екоминистърът ще посети и фирми от Русе, които вече имат наложени предписания актове и глоби заради производството си. След това той ще присъства и на извънредно заседание на Общинския съвет в Разград. Заедно с местната власт там Юлиян Попов ще търси решения за замърсяванията на река Русенски Лом, които водят и до неприятни миризми в града.

Автор: Пламенка Тонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Индиана Пейсърс с драматична победа над Бостън Селтикс, Чикаго Булс се справи с Хорнетс
Индиана Пейсърс с драматична победа над Бостън Селтикс, Чикаго Булс се справи с Хорнетс
Отиде си Сливенският митрополит Йоаникий
Отиде си Сливенският митрополит Йоаникий