НОВИНИ

Министерство на финансите слива НАП и Агенция "Митници"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:57, 20.02.2024
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Във връзка с преструктурирането, министърът на финансите Асен Василев, съгласувано с министър-председателя акад. Николай Денков, днес назначи досегашният директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев за свой съветник. Той ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция „Митници“ става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

Опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите. Сред държавите в ЕС такива са въведени в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария, посочват от Министерството на финансите. Освен това, единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания.

С друга заповед от днес министърът на финансите назначи Илка Димова за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Целта на промяната в ръководството на АДФИ е оптимизиране работата на Агенцията, с цел процесите па извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики. Илка Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков ще се срещне с Макрон утре в Париж
Денков ще се срещне с Макрон утре в Париж
Черно море пуска жалба срещу Чинков и ВАР съдиите на мача с Лудогорец
Черно море пуска жалба срещу Чинков и ВАР съдиите на мача с Лудогорец