НОВИНИ

Министерството на финансите публикува проект за промени в данъчни закони

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:00, 17.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Министерството на финансите публикува пакета от данъчни промени. С тях трябва да се гарантира бюджет с дефицит до 3% от Брутния вътрешен продукт, което е един от критериите за членство в еврозоната.

Сред официално оповестените мерки са въвеждането на еднократна солидарна вноска "свръхпечалба" от 1 юли тази година, както и възстановяване на някои намалени ДДС ставки.

Финансовият министър: Държавата не е фалирала, няма риск за валутния борд

Повече информация за законопроекта ВИЖТЕ ТУК.

Финансовото министерство залага еднократно облагане на свръхпечалбата за всички предприятия с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Предвидено е да се въведе заплащането на солидарна вноска за свръхпечалбите, генерирани в периода от 1 юли до 31 декември 2023 година.

В промените е заложено и държавните предприятия след приспадане на счетоводната загуба да внесат в бюджета 100% дивидент. Предвидено е отпадане на временната намалена ставка на данъка за доставките на ресторантьорски и кетъринг услуги и за общата туристическа услуга. Ще се покачи акцизът на електронните цигари тип вейпове.

"Щедростта на държавата се изля към бизнеса и средствата останаха в бизнеса. Сега е очевидно, че когато има бюджетни затруднения част от тази щедрост трябва да се върне обратно в бюджета. Правителството се забави с 4-5 месеца да представи бюджет. Загубили сме половин година", добави Георги Ангелов, старши икономист от "Отворено общество".

Предложенията за връщането на ДДС на 20% за ресторантьорите накара бранша да обяви, че цените в заведенията ще поскъпнат драстично. Според икономисти обаче няма никаква причина за това.

"Няма как няколко процента ДДС да вдигнат салатата двойно. Това са абсурдни изчисления. ДДС е няколко процента и няма как с до 50-60-80 процента да поскъпне хлябът или салатата", допълни Георги Ангелов, старши икономист от "Отворено общество".

"Да, ако ресторантьорите решат, че връщането на ДДС е повод да увеличат цените, ще го направят. Но тогава българинът трябва сам да избере дали да ходи със същия интензитет на почивки и на ресторант или да ги намали", коментира Петър Илиев, икономически журналист.

Финансовото министерство предлага още като мярка за ограничаване дела на сивата икономика нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в брой в страната да се намали от 10 000 лв. на 5000 лева, като това важи и за трудовите възнаграждения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха кметовете на две кърджалийски села, регистрирали чужденци срещу пари
Задържаха кметовете на две кърджалийски села, регистрирали чужденци срещу пари
Лоренцо Мичели: Най-важното е да вярваме в себе си
Лоренцо Мичели: Най-важното е да вярваме в себе си