НОВИНИ

Здравният министър: Площадки за медицински хеликоптери ще има в повечето градове на страната

bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 17.03.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Площадки за медицински хеликоптери ще има в повечето градове на страната, заяви в Добрич министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Той отхвърли опасенията, че в някои региони няма да има. В момента се подготвя обществената поръчка, по която ще бъдат изградени.

Болницата във Велико Търново е едно от лечебните заведения у нас, което разполага със собствена хеликоптерна площадка. Неотдавна тя е била все още действаща.

"Това беше голямо предимство за самите болни, тъй като проблемите в неврохирургията се решават за минути. Излетяхме тогава за Свищов за болен с контузия на мозъка и счупен череп. Прегледахме болния, натоварихме го на хеликоптера и на 60-ата минута вече бяхме кацнали", каза д-р Николай Мойнов, завеждащ "Неврохирургия" в МБАЛ – Велико Търново.

Вече са уточнени местата на хеликоптерните площадки към лечебните заведения в страната, съобщи служебният здравен министър.

"В момента изготвяме заданието за обществена поръчка, защото МЗ ще ги изгражда тези хеликоптерни площадки, но изчаквам експертите от Министерството на транспорта, от МО да уточнят, защото те знаят точните параметри къде е най-добре да бъде разположена, къде е удобно да каца хеликоптерът, с какви размери трябва да бъде, дали трябва да бъде наземна, дали трябва да е над земята", заяви д-р Асен Меджидиев, служебен министър за здравеопазването.

Все още няма обявена обществена поръчка за двата медицински хеликоптера на лизинг

Базите, от които ще излитат хеликоптерите, са в Долна Митрополия и София. Съвсем скоро предстои да бъдат взети на лизинг два вертолета с екипи, до пристигането на първия закупен от Италия, в средата на декември.

Репортер: Надежда Карапанчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Титли за Банско и Александър Логистик в отборните състезания от Държавното по ски-бягане
Титли за Банско и Александър Логистик в отборните състезания от Държавното по ски-бягане
Ердоган даде зелена светлина за членството на Финландия в НАТО
Ердоган даде зелена светлина за членството на Финландия в НАТО