НОВИНИ

Все още няма обявена обществена поръчка за двата медицински хеликоптера на лизинг

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:09, 14.03.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не е обявена обществената поръчка за двата медицински хеликоптера на лизинг. Те трябваше да пристигнат у нас преди заложените в Плана за възстановяване и устойчивост. Първият от тези шест се очаква да бъде доставен в края на годината. Междувременно лечебни заведения от Русенска област настояват една от базите за медицински хеликоптери да е именно в Русе. Мотивът - Русе е стратегически център и има нужда от въздушни линейки за спасяването и транспортирането на пациенти.

Две бази в София, една в Пловдив, Плевен, Варна и Ямбол. Това са областите, в които се очаква да бъдат ситуирани първите шест медицински хеликоптера - от там ще излитат при сигнал за инцидент. Болница в Русе изпрати писмо до здравните власти градът да бъде включен в списъка.

"С изненада разбрахме, че Русе не е планиран като оперативна база", каза Алис Муртезова - административен директор на УМБАЛ "Медика" - Русе.

"Русе е печално известен и в статистиката на пътно-транспортните произшествия, мисля че сме на челно място в страната. Не мога да разбера логиката на министерствата, които планират това нещо защо не е предвиден", заяви Цветан Райчинов, председател на районната колегия на Български лекарски съюз.

Тъй като медицинските хеликоптери, с които страната ни ще разполага в близките няколко години са ограничен брой, базите се избират по определени критерии.

"Ако се ситуира там вертолет, това значи половината от радиуса да бъде в румънска територия. Тоест ще загубим половин радиус от вертолет. Тези 6 вертолета няма как да бъдат разположени навсякъде. Логиката е, че на един милион население се пада един въртолет. По-логично би било да бъде разположен в района на шумен, където ще се покрива по-голям радиус", обясни ген. Златко Златев - генерален директор на Държавния авиационен оператор.

От Министерство на здравеопазването обаче вече са взели решение Русе да бъде един от центровете, в които ще бъде изградена оперативна база. Експерти, участващи в междуведомствената работна група, вече са посетили областния град, за да извършат оценка на потенциалните локации.

Русе да е база за медицински хеликоптери, настояват медиците от дунавския град

Това най-вероятно ще стане след 2025 г., когато има идея да се закупят още два хеликоптера.

"Действително в Североизточна България и Централна северна България може би на по-късен етап ще бъде ситуиран вертолет. Но знаете, че процедурата е 6 плюс два, т.е. след като се доставят първите 6 вертолета евентуално ще бъдат закупени още два, на които ще им бъде търсено място", каза още ген. Златко Златев.

За да заработи системата на въздушната помощ у нас, трябва да се преодолеят редица трудности - да се осигурят самите хеликоптери, да се изградят оперативните бази и площадките за кацане на територията на болниците, да се обучат пилоти - в момента разполагаме с деветима души, които трябва да се сертифицират и могат да поемат първите два хеликоптера. Тепърва ще се набират кандидати за пилоти от военната авиация и "Гранична полиция", както и хора без опит, чието обучение ще отнеме минимум година и половина. И разбира се медици, които също да бъдат обучени.

По темата работиха: Мая Димитрова, Пламенка Тонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво представлява мярката таван на надценката и по какво се различава от таван на цените?
Какво представлява мярката таван на надценката и по какво се различава от таван на цените?
Трябва ли да се въведе ограничение на възрастта на активните шофьори?
Трябва ли да се въведе ограничение на възрастта на активните шофьори?