НОВИНИ

Напрежение сред рибарите по Черноморието заради заповед, която им забранява улова с мрежи

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 14.03.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Документът забранява улова с мрежи до два километра от брега на морето. Въпреки че забраната е от началото на 2022 г., рибарите твърдят, че никой не ги е информирал, а сега поминъкът им е застрашен.

Васил Тодоров се прибирал от риболов в Поморийския залив, когато неочаквано бил пресрещан от Инспекцията по рибарство.

"Те ни предупредиха: ако ви видя втори път, без мрежи оставете и без риболова. Никъде не работя, само с това се занимавам. Дават някой хубав ден, да отидеш да изкараш 2 лв. за семейството", обясни Васил Тодоров.

Така рибарите разбират за заповедта, че не могат да ловят близо до брега.

"Те забраняват около целя бряг на 1 миля, една миля е 1,8 км. Нашето разрешително е за 2 мили на лодките, малките лодки. Къде да риболуваме", каза Енчо Енчев, рибар от Ченгене скеле.

"Дефакто ние спираме да риболуваме. То няма къде да отидеш. Тя рибата всичката е сега пролетно-есенно време на брега", допълва Валентин Катрафилов, рибар от Поморие.

Рибарите подозират, че това е опит промишлените компании да останат единствените риболовци.

Илиян Николов, рибар от Приморско: „Проблемът е, че се унищожава поминъкът просто. Лобират, всички лобират и то най-вече за големите кораби, това е".

Иван Алексиев, кмет на Община Поморие: "Ние не говорим за развитие на рибарството и на дребномащабния риболов, а говорим за това, че вече този поминък го изпращаме в миналото и става една история. И всички тези хора трябва сега да ги оставим на сушата. Не може морски човек, с морска душа да го оставиш на сушата. Това е като дърво без корен, то ще загине".

Затова рибари от цялото Южно Черноморие се събраха на символичен протест с искане заповедта да отпадне. От Министерството на земеделието обясниха за БНТ, че са запознати с исканията и за да се разреши проблемът ще бъдат прецизирани текстовете в заповедта, като в тях ще бъдат посочени само зоните, в които ще бъде забранен риболовът, а няма да се отнася за цялото крайбрежие.

Вижте и още във включването на Давид Сукнаров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможни са затруднения при продажбата на е-винетки през нощта на 16 март
Възможни са затруднения при продажбата на е-винетки през нощта на 16 март
След банковата буря в САЩ: Няма опасност за банките в Европа, успокояват експерти
След банковата буря в САЩ: Няма опасност за банките в Европа, успокояват експерти