НОВИНИ

Христо Грозев пред БНТ: Този филм е нещо като гаранция живот за Алексей Навални

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:42, 14.03.2023
Чете се за: 08:05 мин.
По света
Слушай новината

Руски опозиционери приветстваха решението да бъде присъдена наградата "Оскар" на документалния филм "Навални". По думите на неговата съюзничка Любов Собол, светът подкрепя неравната битка със злото, което сега измъчва целия свят и най-вече Украйна. Самият Навални научи за наградата по време на изслушване в съда, по негова жалба за нарушаване на човешките му права срещу администрацията на затвора, в който го държат. Ето какво каза в интервю за предаването "Светът и ние" журналистът Христо Грозев - един от създателите на филма за Навални, когото Русия обяви за издирване.

БНТ: Г-н Грозев, първо - честито! Как отпразнувахте тази огромна победа?

Христо Грозев: Благодаря много. За щастие, семейството беше при мен и те успяха да дойдат с мен и на самата церемония и после да отидем на няколко афтърпартита с холивудски звезди, с продуценти, с режисьори, които идваха да кажат колко оценяват нашата работа. Както на филма, така и на колегите ми от Белингкат, така че очевидно филмът, Оскарът успя така да повдигне вниманието към тази тема, която беше в центъра на нашето разследване. Когато започнахме този проект преди две години, още тогава целта, която си поставих, беше да спечелим или поне да бъдем номинирани за "Оскар". Възможно и да спечелим. Тъй като резултатът е не само един филм, резултатът е наистина и това искахме да получим - целият свят да може да види с какво трябва да се справя един опозиционер в Русия, какво означава да трябва да се бориш за свобода на словото. Защото поуките от този филм са не само за Русия.

БНТ: Как се създава филм като този? Вие и екипът, с който сте работили, сте безспорно изключително смели хора. Как се осмелявате да ровите там, където почти никой не смее?

Христо Грозев: Правенето на филм е нещо ново за мен. Занимаваме се с разследвания, но си дадох сметка колко по-силен е емоционалният ефект от един филм, отколкото каквото и да е печатно разследване. Филмът беше много сложен да бъде създаден, защото трябваше да се прави тайно. Практически никой не знаеше, че снимаме този филм в продължение на месеци. Дори когато той трябваше да участва на първия фестивал, на който направихме премиерата, на "Сънданс" в началото на 2022 г., не беше обявен до последно, тъй като организаторите се страхуваха, че ако бъде включен в програмата, ако Кремълският режим знае, че той ще бъде излъчен, ще има опит бъдат хакнати сървърите на фестивала. Така че от началото до края ние го правехме в абсолютна тайна. И това е много сложно, тъй като трябваше да обуча всичките си колеги американци, канадци, австрийци, немци да работят по начин, по който не бяха работили никога по-рано. Да контактуват един с друг само с криптирани месинджъри, нищо по имейл, в продължение на повече от година те не комуникираха по мейл. Така че това беше ново ниво на конспирация, което те не бяха виждали преди.

БНТ: Не закъсня и реакцията на Москва, Дмитрий Песков обвини Оскарите, че са политизирани. Вие самият - знаем какво се случи. Страхувате ли се за себе си?

Христо Грозев: Много пъти съм казвал, че страхът е субективно усещане, което аз лично нямам. Но обективно - да. Давам си сметка, че в резултат на серията разследвания, които аз правя, е много по-трудно да работи тази машина за убийства. Не само в Русия, но и извън Русия, тъй като разследвахме много други опити за убийство от страна на руското военно разузнаване и на ФСБ, че това естествено ще има много дългосрочни резултати и наистина в момента се налага да живея практически отделен от семейството си, да живея в Америка, да напусна Австрия, да не мога да идвам в България. Така че има цена това, което се прави, но според мен си струва. И вчерашният "Оскар" беше едно доказателство.

БНТ: Имате ли представа как е самият Алексей Навални?

Христо Грозев: Това не е приказка с щастлив край. Поне към този момент. Неговото състояние е доста лошо - здравословно. Той се чувства зле с повишаваща се болка в областта на кръста. Практически след отравянето тя не е изчезнала, има неврологични проблеми. Правителството, държавата, режимът от Кремъл се опитва да прилага всякакви методи, за да може да бъде смачкан той психологически. Повече от 6 месеца не е излизал от карцера, което е противозаконно, противоконституционно. Целта е той наистина да бъде съкрушен морално. Но засега не успяват.

БНТ: Мислите ли, че със снощната ви победата сме една стъпка поне по-близо до неговото освобождаване?

Христо Грозев: Според мен със снощната победа стана ясно дори на най-големите варвари около Путин, че той е по-ценен жив, отколкото мъртъв и би бил дори ценен в една евентуална размяна на всички политически затворници в Русия за арестуваните десетки руски шпиони, например, които са в момента в европейски или американски затвори. Надявам се и да им бъде много по-сложно да намерят човек в системата, който да посегне на неговия живот, така че както съпругата му каза, този филм е нещо като гаранция живот за Алексей Навални.

БНТ: Знаем, че Русия активно използва своята пропагандна машина, но срещу нея стоят разследвания като вашите. Да очакваме ли скоро нещо ново от вас, работите ли върху нещо голямо?

Христо Грозев: Да, всъщност това разследване го приключихме преди повече от 2 години. Всъщност в резултат на това разследване открихме и много други опити за покушение на други руски опозиционери. Ние имаме поне 20 различни разследвания, които се опитваме да приключим, включително за взривовете в България от 2011 г., което се надявам да публикуваме в близките дни или седмици, и много други, които не бих искал на този етап да обявявам.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с петима боксьори на Световната купа за младежи в Будва
България с петима боксьори на Световната купа за младежи в Будва
Илиян Стефанов отпадна от състава на България за мачовете с Черна гора и Унгария
Илиян Стефанов отпадна от състава на България за мачовете с Черна гора и Унгария