НОВИНИ

Експерт по изкуствен интелект пред БНТ: В САЩ студенти вземат изпити с ChatGPT

Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
15:21, 14.03.2023
Чете се за: 04:25 мин.
Още
Слушай новината

През последните месеци в страната ни все повече се разпространява ChatGPT. Това е нова технология, която създава текст и може да имитира дори стилове на писане, но само след точно задавани думи и въпроси. ChatGPT все повече се използва и от учениците за писане на домашните им работи. Д-р Артур Кордон е експерт по изкуствен интелект и дълги години живее в Съединените щати. Потърсихме го за коментар по темата, която през следващите години ще бъде все по-актуална. Прогнозите на експертите са, че дори тя ще стане част от образователната система.

БНТ: ChatGPT, който в последните месеци все повече навлиза в България и учениците започват дори да пишат домашните си работи с него, това изкуствен интелект ли е и как ще повлияе на младото поколение?

Д-р Артур Кордон: Това е форма на изкуствен интелект, която става много популярна не само в България, а и вече в целия свят. Това е форма, която се използва от стотици милиони, най-много от ученици и дори от студенти. В Съединените щати дават примери, че във водещите университети се вземат изпити за дипломи с ChatGPT. Според мен е абсолютно необходимо образователната система да помисли по въпроса, като предстои коренно преустройство.

БНТ: По какъв начин трябва да се случи целият процес, който и Вие загатнахте в образованието, и до каква степен ще повлияе на самите учители, които ще имат отговорността да се запознаят с въпросния чатбот?

Д-р Артур Кордон: Първо учителите трябва да се запознаят с изкуственият интелект. Чатбот е форма на изкуствен интелект, но изкуственият интелект трябва първо да се обучава, второ да предсказва и трето да мисли. Чатбот няма нито едно от тези три важни характеристики. Учителите трябва да започнат от последните два класа на средното образование, защото трябва да има предмет за изкуствен интелект и трябва да се започне това по-бързо. Аз ще им помогна, написал съм книга и очаквам до няколко месеца да излезе. Тя е на български език и това да са първите стъпки, защото това е трудният процес, който ще трае с години. Иначе учениците ще навлязат сами и то по най-лошия възможен начин в тази технология.

БНТ: Трябва ли по някакъв начин родителите да се страхуват, че изкуственият интелект ще навлезе в образователната система и, от друга страна, той ще направи ли децата по-мързеливи, тъй като самият достъп до информацията ще бъде по-лесен за тях?

Д-р Артур Кордон: Родителите трябва да се страхуват не само за децата си, но и за работата си, защото ChatGPT и подобен тип решения ще се появят много скоро. По отношение на децата им това явление ще продължава и, за съжаление, то може да доведе до лош резултат - като мързел на мозъка или до решение, че аз няма смисъл да чета книга, няма смисъл да се обучавам, защото ChatGPT ще ми напише домашното, ChatGPT ще ми отговори на всеки въпрос. Това не трябва да се допуска.

БНТ: След колко време изкуственият интелект като част от образователната система може да стане факт?

Д-р Артур Кордон: Аз участвах в една дискусия от Националната академия на Съединените щати. Там говорихме за сериозна програма в средното и висшето образование по изкуствен интелект в следващите от 5 до 7 години.

Репортер: Тереза Кънчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тити Папазов: Наско Сираков и Станимир Стоилов трябва да са на пиедестал в ПФК Левски
Тити Папазов: Наско Сираков и Станимир Стоилов трябва да са на пиедестал в ПФК Левски
Георги Кабаков с наряд за мача от Лигата на конференциите Уест Хям - АЕК Ларнака
Георги Кабаков с наряд за мача от Лигата на конференциите Уест Хям - АЕК Ларнака