Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В ерата на изкуствения интелект: Все повече ученици използват ChatGPT, за да си пишат домашните

от БНТ
20:26, 13.03.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Все повече деца започват да използват изкуствен интелект, за да пишат домашните си работи. Разпространеният през последните месеци в страната чатбот GPT може да създава текст на база зададени думи или въпроси.

Валерия е 11-и клас в столичното 140-о училище ''Иван Богоров''. Споделя ни, че от месец насам ChatGPT ѝ помага в писането на домашни работи по различни предмети.

"В момента изготвяме проект по руски език и много ми помага с информацията, защото не усещаш, че отстрани стои робот. Мога да задам въпрос два пъти, а информацията не се повтаря, тъй като запомня какво съм задала като въпрос", казва Валерия.

Освен учениците, и учителите вече се сблъскват с ChatGPT. Според тях чрез него трудно се различава вярната от невярната информация.

"Проблемът с това "наготово" е намирането на лесното, което убива въображението на децата, а те така ще забравят да мислят", предупреждава учителят Виолета Илиева.

Eкипът ни попита ChatGPT кога е златният век на българската култура. Голяма част от информацията, която предостави за този период, е вярна. Освен, че българският златен век продължава до 10-и век.

"Неприятно се получава в тази ситуация, защото учителят може да не разбере, че е излъган и да напише висока оценка, която детето реално не е заслужило", казва още Виолета Илиева.

Според IT експерта д-р Артур Кордон е необходимо изкуственият интелект да присъства в учебната програма на по-големите ученици.

"Това явление ще продължава и, за съжаление, това може да доведе до много лош резултат, а именно - мързел на мозъка. До решение, че аз няма смисъл да чета книга, няма смисъл да се обучавам, защото ChatGPT ще ми напише домашното", коментира той.

Изкуственият интелект може да стане част от образователната система у нас през следващите от 5 до 7 години.

Вижте още в репортажа на Тереза Кънчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мирослав Емилов и Иван Манов отпаднаха на старта на европейското по борба до 23 години
Мирослав Емилов и Иван Манов отпаднаха на старта на европейското по борба до 23 години
Адриан Андреев срещу австриец в първия кръг на Чалънджър в Унгария
Адриан Андреев срещу австриец в първия кръг на Чалънджър в Унгария