НОВИНИ

ChatGPT предизвика "златна треска" за изкуствен интелект в Силициевата долина

chatgpt предизвика златна треска изкуствен интелект силициевата долина
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:15, 20.02.2023
Чете се за: 06:17 мин.
САЩ
Слушай новината

ChatGPT, най-новата сензация в Силициевата долина, накара инвеститорите да се втурнат да търсят следващото голямо нещо в областта на изкуствения интелект - технологията, която някои смятат за начало на нова ера в големите технологии, предаде Франс прес.

Изкуственият интелект присъства все повече в ежедневието от десетилетия, но пускането на разговорливия робот на стартъпа OpenAI през ноември отбеляза повратна точка във възприемането му от широката общественост и инвеститорите.

"Всеки път имаме платформи, които се появяват и водят до експлозия от нови компании. Видяхме това с интернет и мобилните устройства, а AI може да бъде следващата платформа", казва Шерназ Давер от базираната в Калифорния Khosla Ventures.

Генериращият изкуствен интелект, пример за който е ChatGPT, претърсва океани от данни, за да създаде оригинално съдържание - изображение, стихотворение, есе от хиляда думи - за секунди и при проста заявка.

След дискретното си пускане в края на ноември ChatGPT се превърна в едно от най-бързо развиващите се приложения в историята и накара Microsoft и Google да ускорят проекти, които досега бяха внимателно пазени заради опасения, че технологията все още не е готова за публиката.

"Само пет дни след пускането на ChatGPT в продажба, един милион души го използваха - около 60 пъти по-бързо, отколкото на Facebook беше необходимо да достигне един милион потребители", казва Уейн Ху, партньор в SignalFire, друга фирма за рисков капитал. "Изведнъж всички инвеститори започнаха да говорят за това как ChatGPT може да премахне милиони работни места за специалисти, да разруши индустрии за трилиони долари и да промени из основи начина, по който учим, консумираме и вземаме решения", каза той.

Експлозията на генеративния изкуствен интелект идва в иначе мрачен момент за технологичния сектор, в който десетки хиляди съкращения се разпространяват в най-големите компании в света, както и в по-малките, които се борят за оцеляване.

"Докато други категории се сблъскват със свиване на оценките и набирането на капитал, компаниите с генеративен AI не се", казва Дейвър.

Ху каза, че пазарните оценки на компаниите за генериращ изкуствен интелект са били изключително високи, докато при всички останали са се свили.

"Трудно е да се справим"

OpenAI, създателят на ChatGPT, е оценен от Microsoft на близо 30 млрд. долара, въпреки че все още харчи пари с висока скорост, каза той.

Предприемачите, специализирани в генеративен AI, казват, че вече не е необходимо да крещят за внимание, когато ловуват за пари, или да минават през детайлите на това, което се опитват да предложат.

"Това ни помогна много", казва Сара Наги, основател на Seek AI, стартъп, който позволява на неспециалисти да извличат технически данни от база данни, използвайки заявки на ежедневен език. Преди ChatGPT... трябваше да обяснявам какво е генеративен AI и защо е важен", добави тя.

Сега апетитът за възможности, подобни на ChatGPT, е сякаш безграничен, и то не само от страна на инвеститорите.

"Търсенето от страна на клиентите се е увеличило много", казва Наги. "Дори е трудно да се справим с него, защото все още сме малка компания".

Предприемачът иска да разрасне екипа си и според Дейвър, въпреки че тенденцията е да се съкращават служители, "в момента наемаме служители" в областта на генеративния AI.

През последните няколко седмици в новините попаднаха предимно гигантите, на първо място Microsoft, партньор и инвеститор на OpenAI, последван от Google, който се опитва да не изостава.

Но в тяхната сянка множество стартиращи предприятия също предлагат идеи.

Други примери за скорошни кръгове на финансиране включват базираната в Калифорния компания Kognitos, която има за цел да автоматизира административните задачи, и платформата за дизайнери Poly, която може да изработва 3D графики или карти за секунди.

Освен обичайните рискови капиталисти, нащрек са и технологични гиганти, като Google, която току-що инвестира 300 млн. долара, за да придобие 10% от новосъздадената компания Anthropic и нейния чатбот Claude.

Ху каза, че "златната треска" на ChatGPT може да бъде безпрецедентна и да се разшири далеч отвъд генеративния изкуствен интелект, тъй като самата технология свежда до минимум необходимостта от компютърен програмист или дизайнер за изпълнение на идеите.

"Сега вече не е необходимо да получавате докторска степен по компютърни науки от Станфорд: всеки програмист може да изгради нещо невероятно върху ChatGPT и други основополагащи модели за един уикенд. Тази вълна на изкуствения интелект може да бъде по-голяма от мобилните устройства или облака и по-скоро от мащаба на нещо като индустриалната революция, която промени хода на човешката история", казва Ху.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русе вече има общинска полиция
Русе вече има общинска полиция
Прогрес за Димитров и Томова в световните ранглисти по тенис
Прогрес за Димитров и Томова в световните ранглисти по тенис