НОВИНИ

Зърнопроизводители на протест заради вноса на украинско зърно у нас (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 13.03.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Земеделски производители от Северна България протестираха, като блокираха за кратко по обяд движението по главния път Плевен - Русе. Те настояват да бъде ограничен вносът на зърно от Украйна, който според тях подбива пазара у нас.

Освен това искат и да бъде преразгледан и променен европейският План за възстановяване, който внася нови правила в техния сектор. Зърнопроизводителите обявиха, че протестът им е безсрочен и ще продължи докато исканията им не бъдат изпълнени.

Земеделски производители излязоха на протест с над 40 трактора и комбайни до главния път Плевен - Русе в района на село Горна Студена. Малко преди обяд напрежението ескалира и те направиха блокада на пътя, а по-късно и шествие с трактори, с които затрудниха движението.

Зърнопроизводители в стачна готовност, според тях липсва механизъм за следене на вноса на пшеница у нас

Зърнопроизводителите заявиха, че вносът на украинско зърно буквално поставя в колапс сектора, тъй като заради него са принудени да продават продукцията на безценица.

"Проблем е, защото ние няма къде да си реализираме нашето", казва Петър Рафаилов - земеделски производител.

"Всички колеги са им пълни складовете със зърно, от Украйна се внася безразборно, ние произвеждаме зърно за три Българии", допълва колегата му Христо Василев.

Според протестиращите стратегическият план на Европейската комисия е неприложим у нас и ще доведе малките и средни производители до фалити.

Земеделците подготвиха и протестна нота, която изпратиха до министър-председателя и ресорния министър.

"Първа точка - да спрат вноса от Украйна на селскостопанска продукция, втора точка - стратегическият план. Ако не могат да го спрат, то поне да го отложат с година-две, да ни разяснят, защото не е приложим в нашите климатични условия", коментира Димитър Димитров.

Протестът продължава, като част от земеделската техника ще остане до главния път Плевен - Русе, докато исканията на земеделците не бъдат изпълнени.

В официална позиция от Министерството на земеделието заявиха, че по отношение на вноса на зърнени култури, България е първата държава, която в рамките на Съвета на министрите по земеделие, която е поискала отваряне на кризисния резерв и момента се в очаква на решението на Комисията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Костадинов: Истината все пак възтържествува
Димитър Костадинов: Истината все пак възтържествува
Хебър с чиста победа при визитата си на Черно море във волейболното първенство
Хебър с чиста победа при визитата си на Черно море във волейболното първенство